Početna Kultura Otvoren poziv umetnicama iz Ukrajine da borave i stvaraju u Novom Sadu

Otvoren poziv umetnicama iz Ukrajine da borave i stvaraju u Novom Sadu

0

Umetničke poruke mira i pomoć izbeglicama iz Ukrajine nova su inicijativa Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Kroz svoj rezidencijalni program „Umetnik u gostima”, upućen je otvoren poziv umetnicima i umetnicama iz Ukrajine da borave i stvaraju u Novom Sadu, u oblasti vizuelne umetnosti i književnosti. Fondacija će im za tu priliku obezbediti smeštaj i sav neophodan materijal za rad. Rezultati stvaralaštva umetnika iz Ukrajine naknadno će biti uvršteni u zvaničan program Evropske prestonice kulture tokom juna i jula meseca ove godine, i to u okviru programskog luka „Tvrđava mira”, a više informacija o pozivu, prijavi i uslovima, možete pronaći na sajtu novisad2022.rs.

Tim Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” je dobrovoljnim izdvajanjem iz ličnog dohotka obezbedio i besplatan javni prevoz izbeglicama iz Ukrajine, koji su smešteni u Novom Sadu, a sve to u koordinaciji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu Grada Novog Sada.

– Kao neko ko je na ovim prostorima uživo doživeo sukobe, sankcije i izbeglištvo, mi znamo koliko je rat glasan. To je zato što se mržnjom hrani. Onih koji ga vode, a još više onih koji ga prate. Želeli smo da, kroz tišinu stvaralaštva i saosećajnosti, pošaljemo najglasniju poruku mira. Kada sve prođe, čak i površna solidarnost preko društvenih mreža, znamo da ume još glasnije da boli muk i nezainteresovanost za tuđu nesreću i patnju – rekao je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Nemanja Milenković.

Na osnovu saradnje i informacija iz Komesarijata za izbeglice i migracije Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu Grada Novog Sada, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” će nastaviti sa inicijativom za pomoć i podršku izbeglicama iz Ukrajine.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: NSEPK / Promo