Početna Kultura Otvoren tango festival u Novom Sadu

Otvoren tango festival u Novom Sadu

0

tango

Drugi festival tango plesa, otvoren je svečano sinoć u Sinagogi, nastupom pijanistkinja Maje Alvarović i Irine Mitrović, uz čiju pratnju su svoje umeće pokazali i osnivači udruženja “Todo Tango”, Ana Nauparac Despotović i Dejan Lukić, igrači koji su ovaj ples, u tradicionalnom obliku, doneli u Novi Sad i Vojvodinu. Pre muzičko-scenskog nastupa, prisutnima su se obratili Borislav Despotović iz udruženja “Todo Tango”, član Gradskog veća za kulturu, Vanja Vučenović, kao i ambasador Argentine u Srbiji, njegova ekselencija, Rikardo Fernandez.

Velika nam je čast što se tango pleše i van granica Argentine, nadam se da će festival živeti i u narednim godinama“, izjavio je ambasador Fernandez u kratkom obraćanju publici, a zatim i zvanično proglasio otvaranje festivala.

tango1

Ovogodišnja manifestacija, koja nosi slogan “Novi Sad – Tango grad”, održavaće se do sutra uveče, na pet lokacija u gradu, gde će posetioci moći da uživaju u različitim tematskim sadržajima. Tangerosima iz zemlje i sveta, svoje znanje će prenositi argentinski majstori tanga, Ana Jarigo i Hoze Vaskez, i to kroz tematske radionice koje će se održavati u ulici Geri Karolja 5, u terminima od 17 do 18:30 časova danas, odnosno od 14 do 15:30 i od 16 do 17:30h sutra. Osim radionica, svi ljubitelji tanga mogu biti deo centralne tango večeri tj. granmilonga, i to večeras sa početkom u 21h, u plesnoj dvorani Eđšega, u ulici Antona Čehova 4. Tom prilikom, muziku će puštati DJ Dinara Gračeva iz Rusije.

Sutrašnje zatvaranje festivala planirano je za Petrovaradinsku tvrđavu. Uz zvuke tanga, i DJ-a Nemanje, odmah pored sata, sa pogledom na Dunav i ceo Novi Sad, svoje umeće će još jednom pokazati tango plesači, ali i slučajni prolaznici.

tango2

Prema rečima organizatora, tango festival je značajan doprinos kandidaturi Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine, posebno ako se uzme u obzir činjenica da je UNESKO pre šest godina uvrstio argentinski tango u listu nematerijalne svetske baštine.

Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije su Grad Novi Sad i Radio-televizija Vojvodine, ambasade Argentine u Beogradu, prvo i jedino udruženje tango muzike i plesa u Vojvodini, “Todo Tango”, Jevrejska opština u Novom Sadu, Galerija Matice Srpske, Kulturni centar grada i Fakultet tehničkih nauka.

Autor: Maja Guzijan