Početna Kultura Otvoren Vojvođanski salon – čuvar kulturnog nasleđa

Otvoren Vojvođanski salon – čuvar kulturnog nasleđa

0

U Pokrajinskoj vladi juče je otvoren Vojvođanski salon, s ciljem očuvanja kulturnog nasleđa i promocije stvaralaštva žena i mladih u AP Vojvodini. Postavka je pripremljena po konceptu koji kroz tradicionalne tehnike i floralne motive predstavlja etnološko nasleđe Vojvodine.

– Na 80. godišnjicu od kada je izgrađena zgrada Pokrajinske vlade, otvorili smo ovaj salon kao deo jedne velike uspešne zajedničke inicijative koju su pomogle i lokalne samouprave. Ovo je inicijativa podsticanja i promocije vrednosti koje naše žene stvaraju, kako bi se sačuvalo i predstavilo naše nasleđe – kazao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Ova inicijativa, dodao je predsednik Mirović, važna je za očuvanje naših sela i ruralnih sredina jer otkupljivanjem ovih proizvoda mi pomažemo razvoj seoskih sredina i očuvanje našeg nasleđa.

– Presrećna sam jer se Pokrajinska vlada priključila inicijativi koja ima za cilj zapošljavanje najmanje 1.000 žena sa sela koje su i najugroženije u ekonomskom smislu. Kroz ovu inicijativu do sada smo uposlili više od 600 žena. Na ovaj način ne samo da čuvamo naše vrednosti i nasleđe, koje ponosno pokazujemo svetu, već pomažemo ženama da se zaposle i ekonomski osnaže. I zato pozivam sve institucije da se pridruže akciji – rekla je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Vojvođanski salon šalje važnu poruku o očuvanju kulturnog nasleđa koji je deo našeg identiteta ali i multikulturalnosti i tolerancije, kazala je izvršna direktorka NALED-a, Violeta Jovanović.

Otvaranju Vojvođanskog salona prisustvovali su i predstavnice zanatskih udruženja koje su izradile eksponate, direktorica Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.

Izvor: RTV
Foto: Ministarstvo građevinarstva