Početna Kultura Otvorena izložba „Animals in The City“

Otvorena izložba „Animals in The City“

izlozba1

Izložba dečijih radova pod nazivom „Animals in The City“, otvorena je juče, u 17h, u galeriji „Pro Arte“. Prisutnu decu umetnike, njihove roditelje i posetioce, pozdravila je Milena Radić, likovni umetnik i predavač u novosadskoj „Školici slikanja“, u kojoj su i nastali radovi mališana.

izlozba4

Deca koja su učestvovala u programu, su sa puno entuzijazma i posvećenosti, uz nadzor predavača, stvorili jedinstvene i maštovite crteže njihovih omiljenih životinja. Različitim slikarskim tehnikama, mali ljudi su pokazali da svako može da nacrta šta god poželi, odnosno da umetnost ne poznaje i ne priznaje granice. Prema rečima Milene Radić, najveći izazov je bio razumeti, usmeriti i ispoštovati individualne želje devojčica i dečaka i objasniti im da je bitno maštati, kako bi oni na što slobodniji način pristupili stvaranju dela.

„Bilo mi je važno da deca shvate da je stvaranje pre svega proces, odnosno, da prođu sve faze rada i slikarske tehnike: ugalj, sepija, pastel, kolaž, akvarel, tempere. Trudila sam se da svakog od njih razumem i podržim kao pojedinca koji ima sopstveni izraz, i da u skladu sa tim probudim kreativnost na određeni način. Ono što mi je posebno bilo interesantno jeste činjenica da su mališani uglavnom crtali divlje životinje kojih nema u gradu. Rekla bih da je to njihov vapaj za prirodom u ovom digitalizovanom svetu“, izjavila je umetnica Radić.

izlozba2

„Školica slikanja“ je projekat udruženja građana „4 art“, a ima za cilj da kroz različite radionice, razvija motoričke sposobnosti, kreativnost i umetnički potencijal dece, uzrasta od tri i po, do 12 godina. Izložba koja je otvorena danas, trajaće do 1. juna, svakog dana, u okviru radnog vremena galerije „Pro Arte“.

izlozba5

izlozba

izlozba3

Autor: Maja Guzijan