Početna Kultura Otvorena izložba dečjih radova u Galeriji Matice srpske – Kako najmlađi Novosađani...

Otvorena izložba dečjih radova u Galeriji Matice srpske – Kako najmlađi Novosađani vide i vole Novi Sad

0

Izložba dečjih radova „Odrastanje u gradu kulture“, nastala kao rezultat edukativnog programa za decu „Moj Grad. Novosadske umetničke priče“, otvorena je tokom vikenda u Galeriji Matice srpske.

Samom otvaranju izložbe prethodila su dva koncerta klasične muzike za bebe i decu u Parku skulptura ispred Galerije. Koncerti su priređeni u saradnji sa Beogradskom filharmonijom i Muzičkom omladinom Novog Sada, a ove subote mališani su uživali u muzičkom programu koje su pripremile Slađana Aleksić, violina i Slađana Gajić, klavir.

– U godini Evropske prestonice kulture započeli smo projekat „Odrastanje u gradu kulture“ sa željom da naše najmlađe Novosađane upoznamo sa istorijom grada, značajnim ličnostima, značajnim građevinama i da ih podstaknemo da, ne samo da upoznaju svoj grad, nego da ga što više zavole. Koliko deca vole naš grad videćete na izložbi dečijih radova, a koja će vam predstaviti hiljadu malih umetnika, hiljadu kreativnih mališana i hiljadu načina kako da doprinesemo boljem i lepšem životu u našem gradu – istakla je na otvaranju upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski.

Tokom čitave školske godine druženja sa mališanima iz vrtića i osnovnih škola i otkrivanja zanimljive umetničke priče o Novom Sadu, najmlađi Novosađani s ponosom i mogu da koračaju ulicama GradaSkoro hiljadu mališana je crtežom i slikama prikazalo znamenite ličnosti Novog Sada, poput čika Jove Zmaja i Svetozara Miletića, zelene oaze kao što su Dunavski i Kamenički park, ali i prepoznatljive gradske simbole Petrovaradinsku tvrđavu, Gradsku kuću, Maticu srpsku i brojne druge.

U izložbi su učestvovala deca iz vrtića Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo”: Novosađanče, Vilenjak, Guliver, Vendi, Veverica, Veseli vrtić, Bubamara, Čarolija, Lasta Čenej, Maslačak, Kolibri i Veseli vozić, mališani iz privatnih vrtića: Maštolend, Speak Up, Duga, Madagaskar, Dreamland, Bambino, Sunđer Bob i Patrik, Delfin, Zemlja čuda, Kermit i Familija, kao i učenici osnovnih škola: Miloš Crnjanski, Đura Daničić i Žarko Zrenjanin.

Izložba je kruna zajedničke novosadske umetničke avanture u kojima će do 19. juna moći da uživaju svi Novosađani.

Izložba se održava u okviru programskog luka Budućnost Evrope Evropske prestonice kulture, a podržana je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Gradske uprave za kulturu, kao i Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Izvor: novisad.com
foto: Galerija Matice srpske