Početna Kultura Otvorena izložba “Glamur u bočicama”

Otvorena izložba “Glamur u bočicama”

0

5509-parfem-princeze-jelisavete-koji-je-dobila-od-kraljice-jordana

Zbirka strane umetnosti Muzeja grada sinoć je bila puna Novosađana koji su došli da vide izložbu o parfemima „Glamur u bočicama”. Izložba prikazuje brojne primerke parfema, od rimskog perioda, pa sve do najnovijih dizajniranih i retkih bočica.

Građani su imali priliku da se upoznaju sa istorijatom parfema i da saznaju da je nastao pre dvesta godina, kada je otkriveno da mirisni praškovi pomešani sa alkoholom preneseni na isparljivu tečnost oslobađaju miris materije. Mogli su da saznaju koje mirise su koristile poznate ličnosti, kao i da pročitaju šta su o njima imali da kažu velikani svetske scene, poput Odri Hepbern, Merilin Monro, Grejs Keli i mnogi drugi.

5509-izlozba-o-parfemima2

Olja Maglovski, kustos istoričar i jedan od autora, kazala je da su tokom pripreme izložbe praktično otkrili ne samo kako su živeli obični ljudi, nego i vladari koji su obeležili epohe naše istorije.

Posebno su interesantne boce kneza Pavla koje je muzeju ustupila princeza Jelisaveta Karađorđević. Prikazan je takođe i njen parfem „Daum“ koji predstavlja poklon jordanske kraljice Ranije. Takođe za ovu priliku Muzej istorije Jugoslavije iz Beograda pozajmio je parfemske bočice Josipa Broza Tita. Izloženo je oko 2000 eksponata – rekla je Maglovska.

Ona je naglasila da je izložba je timski rad i da duguju zahvalnost direktorici Muzeja grada Vesni Jovičić koja je svojim dizajnerskim umećem ulepšala projekat, sestrama Biljani i Jeleni Pudar koji imaju više od 2.000 bočica parfema i koje su ustupile svoje artifakte i Desanki Popović Mitrović magistru muzeologije koja je tokom svog radnog veka prikupila parfemske bočice mnogih poznatih ličnosti.

5509-otvaranje-izlozbe

Mala rimska bočica ispod lupe

Ekskluzivu je predstavljalo blago Viminacijumskih arheoloških nalazišta. Radi se o staklenim bočicama za kozmetičko – farmaceutske preparate iz perioda od kraja 1. do 4. veka. Viminacijum je bio je bio glavni grad rimske provincije Gornje Mezije kod današnjeg Kostolca, tamo su arheolozi otkrili više od 2.000 staklenih posuda iz rimskog perioda. Pod posebno dizajniranim staklom za uvečavanje posetioci su mogli da pogledaju bočicu od nekoliko milimetara koji predstavlja parfem koji su stari Rimljani nekada nosili oko vrata.

Iako su dominirale žene, među gostima je bilo i dosta muškaraca koji su jednako bili zadivljeni onim što su videli. Mnoge boce su bile neobičnog dizajna, dok neke nisu odudarale od standardnog izgleda. Mogla su se pročitati poznata imena kao što su “Saab”, “Dior” i “Panaligon’s”. Nije bilo osobe koja u muzeju nije fotografisala bočice svojim mobilnim telefonom.

Autorke Izložbe su Danica Ivančević, Olja Maglovski i Snežana Serdar, a eksponati su izloženi u Zbirci strane umetnosti, Dunavska 29.

Autor: mojnovisad.com
Foto: Aleksandar Jovanović, Ilustracija