Početna Kultura Otvorena izložba “Milena Pavlović Barilli: Jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela”...

Otvorena izložba “Milena Pavlović Barilli: Jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela” – Gojković: Izložba izvanredan primer međunarodne saradnje u oblasti kulture

0

Konceptualna izložba posvećena velikoj umetnici Mileni Pavlović Barilli pod nazivom  “Milena Pavlović Barilli: Jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela”  otvorena je sinoć 23. juna 2022. godine u prepunom Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu. Omaž neponovljivoj Mileni organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije a u saradnji sa Galerijom Milena Pavlović Barilli, Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i DDOR Osiguranjem.

Izložbu je zvanično otvorila Maja Gojković, potpresednica u Vladi Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja. Ona je istakla da izložba, kroz fotografije 15 autora nudi novu perspektivu na umetnički opus jedne od najznačajnijih srpskih umetnica, potvrđuje da je Milenino delo vanvremensko, i da je kao takvo nepresušna inspiracija slikarima, piscima, dizajnerima i drugim stvaraocima.

“Ministarstvo kulture i informisanja, Ambasada Italije i Italijanski institut za kulturu, zajedno sa drugim partnerima, prepoznali su važnost predstavljanja Milenine umetnosti u savremenom dobu, čime ova izložba daje izvanredan primer međunarodne saradnje u oblasti kulture” – navela je Gojković.

“Milena, ćerka slavnog italijanskog pisca i muzičkog kritičara Bruna Barilija i Požarevljanke Danice Pavlović, i večeras ovde u Italijanskom kulturnom centru u Beogradu simbolično spaja Srbiju i Italiju. Univerzalna snaga njenog stvaralaštva i danas je spona koja kulturne veze naše dve zemlje čini jačim”, dodala je ministarka kulture.

“Naša je privilegija što sa ponosom možemo da kažemo da smo imali tako darovitu slikarku. Tim više je naša obaveza da njena dela učinimo što vidljivijim široj publici i da u domaćoj i međunarodnoj javnosti afirmišemo njenu celokupnu umetničku pojavu”, zaključila je Gojković.

Roberto Činkota, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu je poželeo dobrodošlicu svim gostima na otvaranju ove jako važne izložbe i izrazio je zadovoljstvo što je ovo prvi događaj kome novi ambasador Italije u Srbiji prisustvuje.

“Ja sam došao u Beograd pre nedelju dana ali sam već imao priliku da osetim svu ljubav koju Srbija oseća prema Italiji. U Italiji mi uzvraćamo velikim interesovanjem prema Srbiji što pokazuje i jučerašnji sastanak ministra spoljnih poslova Italije sa predsednikom Srbije i drugim zvaničnicima. Te možemo zaključiti da imamo plan  da ostvarimo još bližu bilateralnu saradnju u oblasti kulture”, rekao je u svom izlaganju Nj.E. Luka Gori, ambasador Italije u Srbiji.

Ljiljana Dabić, direktorka Galerije Milene Pavlović Barili upoznala je goste sa Milenom predstavivši je, kako kažu poznavaoci umetnosti jednom od najznačajnijih evropskih umetnika u periodu između dva svetska rata. Barili je svojim delima ostavila veliki trag i danas je i dalje jako velika inspiracija umetnicima širom sveta i njena dela su naša velika kulturna baština Srbije.

“Ovom izložbom galerija Milena Pavlović Barili započinje obeležavanje 60 godina svog postanka i rada”, zaključila je Dabić.

Robert Čoban, predsednik Color Press Group je ispred organizatora projekta naveo da “izložba koju imamo prilike danas da vidimo smo u septembru 2021. otvorili u Požarevcu i zadovoljstvo je što je ona danas i u Beogradu. Ovaj celokupni projekat ima dva cilja, prvi, metropolizaciju kulture i to u gradovima koji nemaju veliki broj kulturnih događaja. Drugi cilj je da približimo klasike naše umetnosti nekoj novoj mlađoj publici.  Najavljujemo i da se ovaj uspešan koncept nastavlja i naredne godine jer idemo u Čačak, prvu nacionalnu prestonicu kulture Srbije, da predstavimo dela Nadežde Petrović a 2024. idemo u Valjevo”.

Na izložbi učestvuje 15 savremenih srpskih fotografa koji su dali svoj doprinos u viđenju Mileninog stvaralačkog opusa, to su: Marko Krunić, Monika Pavlović, Marko Vulević, Goran V. Popovski, Dušan Reljin, Vukica Mikača, Goran Zlatković, Vuk Dapčević, Jasna Prolić, Miša Obradović, Miloš Nadaždin, Sever Zolak, Nenad Marjanović, Boogie i Nebojša Babić. Fotografi su ovoga puta imali veliki izazov da dešifruju skrivene poruke Mileninih čudesnih slika koje su je učinile velikom umetnicom, apsolutnom ikonom srpskog modernizma i ženom koja je bila i ostala izvan svog vremena.

Izložba će biti otvorena do 15. septembra 2022. godine u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu. Pozivamo sve ljubitelje modernizma i umetnosti da posete izložbu, dešifruju skrivena značenja u delima Milene Pavlović Barili i ujedno uživaju u vizuelizaciji koju su pripremili savremeni fotografi.