Početna Kultura Otvorena izložba minerala, kristala i nakita

Otvorena izložba minerala, kristala i nakita

0

3

Jubilarna deseta izložba minerala, kristala i nakita otvorena je večeras u prostorijama Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u Novom Sadu.

Reč je o izložbi koju čine minerali, kristali i nakiti iz privatnih zbirki članova Društva ljubitelja minerala, stena i fosila “Geo-Pan” iz Novog Sada. Pre otvaranja izložbe svim prisutnima je predsednica društva “Geo-Pan” Dragica Stojiljković održala predavanje na temu “Oniks”, gde je u kratkim crticama predstavila ovaj mineral koji se, između ostalog, koristi za izradu nakita. Ona je istakla kako joj je drago što među posetiocima vidi i mlađu publiku.

4

Izložbu je otvorila bivša predsednica društva Katarina Čobanović koja se zahvalila Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode koji im već desetu godinu za redom omogućavaju da izlažu svoje posebne primerke minerala, kristala i nakita i dodala da “upravo ta raznovrsnost strukture, boje, varijateta i pejzažnih slika privlači mnoge kolekcionare i pojedince koji uživaju u lepoti minerala, kamena i stene”.

2

Inače, dobrovoljno nevladino i neprofitno udružennje ljubitelja minerala, stena i fosila “Geo-Pan” osnovano je 2004. godine i bavi se identifikacijom, sakupljanjem, proučavanjem i klasifikacijom primeraka minerala, stena, sintetičkog kamenja i fosila u cilju otkrivanja njihovih posebnih vrednosti. Pored ove izložbe, društvo može da se pohvali i učešćem na međunarodnoj izložbi “Sjaj” na Novosadskom sajmu.

1

Ovogodišnja postavka minerala, kristala i nakita biće otvorena do 13. novembra u prostorijama Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, a ulaz za pojedinačne posete je besplatan.

Autor i foto: NsHronika.rs