Početna Kultura Otvorena izložba “Na glasu svetosti – Episkop bački Irinej Ćirić 1884-1955”

Otvorena izložba “Na glasu svetosti – Episkop bački Irinej Ćirić 1884-1955”

0

 

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je otvaranju izložbe “Na glasu svetosti – Episkop bački Irinej Ćirić 1884-1955” u Muzeju Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu koja je organizovana u okviru manifestacije “Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10”.

“Ponosan sam na to što je izložba o vanvremenskom delu i životu Episkopa bačkog Irineja Ćirića, koju su još 2015. godine zajednički priredili Muzej Grada Novog Sada i Eparhija Bačka, krenula na svoj put, što će živeti pred brojnim očima i van Novog Sada. Život i delo jednog od najobrazovanijih arhijereja svog doba, treba da budu dostupni javnosti, kako bi se bar donekle ispravila istorijska nepravda koju su neka prošla vremena napravila. Novi Sad je bogat biserima srpske duhovnosti i kulture, a izložba ‘Na glasu svetosti’ o Episkopu bačkom Irineju Ćiriću je jedan biser u tom nizu i zato se posebno zahvaljujem autorki izložbe Gordani Petković. Danas, kada smo ophrvani sopstvenim mukama i brigama, briga o drugom, plemenitost, čestitost i empatija ne smeju da nas napuste, a između ostalog, i ova izložba je tu da nas podseća na to. Ovo je prilika da se setimo prošlosti i ljudi koji su pokazali da lepota i samilost u čoveku treba da budu ideali koji pokreću”, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Izložbu autora dr Gordane Petković, višeg kustosa-istoričara Muzeja Grada Novog Sada koji je u saradnji sa Eparhijom Bačkom priredio izložbu, svečano je otvorio Njegova Svetost Patrijarh srpski Gospodin Irinej, a prisutnima se obratio i Njegovo Preosveštenstvo Irinej, Episkop bački. Irinej (Ivan) Ćirić rođen je 1884. u uglednoj porodici u Sremskim Karlovcima, školovao se u Novom Sadu, u Rusiji i u Beču. Doktorirao je 1908. godine, a zamonašio se u manastiru Hopovu i u monaštvu dobio ime Irinej. Bačkom eparhijom upravljao je 33 godine, a polje rada bilo mu je izuzetno široko. Tokom Drugog svetskog rata, zahvaljujući episkopovoj inicijativi i angažovanju crkvenih opština spaseno je iz mađarskog logora Šarvar i razmešteno po Eparhiji bačkoj 2 800 dece i 180 majki sa odojčadima. NJegovom zaslugom osnovana je i Eparhijska (Dečja) bolnica u Novom Sadu u kojoj su lečena deca obolela od tuberkuloze u ovom logoru. Po završetku rata episkop Irinej je 17 meseci proveo u kućnom pritvoru. Umro je uoči Blagovesti 1955, a sahranjen je u novosadskoj Sabornoj crkvi.

Na izložbi su prikazane fotografije, dokumenta, portreti, autoportreti i lični predmeti vladike Irineja Ćirića, a izložba će biti otvorena u Muzeju Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu do 5. juna.