Početna Kultura Otvorena izložba “Pamti i podsećaj”

Otvorena izložba “Pamti i podsećaj”

0

Izložba fotografija “Pamti i podsećaj” koju, povodom sećanja na žrtve NATO bombardovanja, organizuju Foto asocijacija Vojvodine i Udruženje “Ekopolis”, a uz podršku Grada Novog Sada, otvorena je na Trgu slobode. Prisutnima su se obratili član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić i jedan od autora izloženih fotografija Jaroslav Pap.

“Rečima se ne mogu izraziti osećanja povodom tužne godišnjice koju danas obeležavamo. Međutim reči nam mogu poslužiti da izrazimo pijetet prema svim žrtvama bombardovanja, i prema njihovim porodicama. Fotografije koje su ovde izložene pričaju priču, i mi ne smemo zaboraviti na događaje iz te 1999. godine. Oni treba da nam služe kao opomena da ne dozvolimo da se rat, nasilje i razaranje ikada više ponove. Prošlost ne možemo da promenimo, i ne možemo vratiti izgubljene živote, ali možemo činiti sve na putu stvaranja bezbednog društva u kojem su ljudska prava neprikosnoven imperativ. Novi Sad će se uvek sećati svojih sugrađana, ali i svih drugih koji su tragično nastradali, ali će uvek biti i zagovornik zajedništva i ujedinjavanja oko najviših humanističkih ciljeva”, rekao je Dalibor Rožić.

Na 21 velikom panou izloženi su zapisi fotoreportera Darka Dozeta i Jaroslava Papa o stradanju Novog Sada tokom bombardovanja 1999. godine.

“Bilo je jako teško raditi, ali nije se razmišljalo o opasnostima, bitno je bilo da bude dobra fotografija. Tada smo bili zaposleni u ‘Dnevniku’ i cela jedna ekipa imala je zadatak da napravi fotografije posledica bombardovanja, ali smo mi želeli da napravimo korak napred i da slikamo samo bombardovanje. Čak smo i tokom agresije napravili jednu izložbu tada nastalih fotografija, i ovaj Trg bi bio mali da nije nestala arhiva kojom bismo pokazali pokolenjima šta se tada dogodilo, i to jednom ozbiljnom fotografskom pričom”, naglasio je Jaroslav Pap.

Tokom bombardovanja koje je trajalo 78 dana, prema procenama različitih izvora poginulo je između 1200 i 2500 ljudi, a teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

Autor: NsHronika