Početna Kultura Otvorena izložba “Singular in Plural”

Otvorena izložba “Singular in Plural”

0

saksena

Samostalna izložba slika i kolaža “Singular in Plural”, indijskog umetnika Sirađa Saksene, otvorena je sinoć u galeriji “Podrum” u “Apolo” centru. Postavka obuhvata više od trideset slika različitih formata, nastalih akrilik tehnikom na platnu, ručno rađenom papiru i tekstilu.
Saksena se novosadskoj publici po prvi put predstavlja delima izvedenim u mediju slikarstva, crteža i specifičnih tekstilnih kolaža.

saksena1

Nasuprot delima koja nastaju inspirisana pritiskom savremenog društva, Sirađ Saksena je okrenut nasleđu kulture kojoj pripada. On slika, uspešno se bavi ambijentalnom keramikom, koristi date osobine tkanine i stavlja ih u novi kontekst. U slikarstvu, on glavno uporište “gradi linijom koja je često isprekidana i u prepletu mnoštva pravaca, u odsustvu realnih dimenzija prostora”, gde se mogu naslutiti krajolici koje vidimo iz vazduha, obrisi figura životinja, i vodene površine koje presecaju zemlju.

saksena2

“Ideje pronalazim u prirodi, ne samo u Indiji, nego u celom svetu. Dok putujem, inspirišu me predeli kroz koje protiče voda, volim reke, i ovde u Novom Sadu se osećam kao kod kuće”, izjavio je umetnik.
Ova izložba je organizovana u okviru projekta međunarodne saradnje Udruženja umetnika “LUMENS”, čiji se rad zasniva na razvoju i promociji likovne umetnosti. Glavna ideja i cilj programa je da se publici u Novom Sadu predstave specifična kulturna obeležja dalekih zemalja, ali i da se gostima prezentuje naša umetnost, kultura, duh Novog Sada i lepote Petrovaradinske tvrđave.

saksena3

“Ovde sam naredne tri nedelje i planiram da napravim skice Novog Sada i Petrovaradina, koje ću obilaziti biciklom. Voleo bih da obiđem i okolna sela”, dodao je Saksena.
Svi zainteresovani posetioci, postavku mogu pogledati do 25. maja

Autor i foto: Maja Guzijan