Početna Kultura Otvorena izložba “Tradicija vašara u Srbiji” u Muzeju grada Novog Sada

Otvorena izložba “Tradicija vašara u Srbiji” u Muzeju grada Novog Sada

0

Etnološka sekcija Muzejskog društva Srbije priredila je izložbu “Tradicija vašara u Srbiji” koju posetioci mogu da pogledaju u Zbirci strane umetnosti u Muzeju grada Novog Sada, u Dunavskoj 29. Reč je o putujućoj izložbi koja je premijeru imala u Čačku prošlog decembra, a u Novom Sadu zadržaće se ukupno četiri sedmice.

Prvi organizovani vašari i sabori u Srbiji, još u 18. veku, nagoveštavali su višestruki značaj takvog okupljanja za razvoj srpske zajednice tadašnjeg doba. Vašari su imali verski, trgovački, zabavni i društveni karakter. Jedna od autorki izložbe, etnolog u Muzeju Vojvodine Ljiljana Trifunović, kaže da su vašari vekovima predstavljali suštinske osobine srpskog naroda i njihovu svakodnevicu.

Kako dalje objašnjava, na vašarima su bili najčešće zastupljeni stari zanati, odnosno proizvodi zanatlija kao što su sarači, korpari, drvodelje, licidari i voskari. Napominje da se vašar zadržao do danas, a njegova savremena verzija su takozvani bazari, koji imaju i turističku ulogu.

Na Izložbi će biti predstavljeni predmeti grnčarskog, stolarskog, kovačkog zanata, mnogobrojne fotografije i kratki film, najavljuje etnolog Trifunović.

Izložbu “Tradicija vašara u Srbiji” osmislilo je ukupno 24 etnologa Etnološke sekcije Muzejskog društva Srbije i trajaće do 17. decembra u Zbirci savremene umetnosti u Muzeju grada Novog Sada.

Izvor: rtv.rs/Biljana Kuriš
Foto: Muzej grada Novog Sada