Početna Kultura Otvorena izožba “Retrospektiva”

Otvorena izožba “Retrospektiva”

0

izlozba KCNS7

Izložba “Retrospektiva” srpsko-kanadske umetnice Dragice Gađanski otvorena je u Klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada, a trajaće od 13. do 26. septembra 2016. godine. Izložbu, kojom ova umetnica obeležava pola veka života i rada u Kanadi, otvorili su član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, Nj. E. Filip Pinington, ambasador Kanade u Srbiji i direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović.

“Novi Sad jeste grad kulture i umetnosti i namera Gradske uprave je da takvu njegovu poziciju učvrsti i unapredi. Za nas je ovo jako važan i plodotvoran period, i za mesec dana saznaćemo da li će Novi Sad ostvariti istorijski važan korak, i postati Evropska prestonica kulture 2021. godine. Ova izložba pod nazivom ‘Retrospektiva’ znači nam mnogo i u tom smislu, jer pokazuje da Novi Sad otvara svoja vrata onima koji imaju šta da pokažu, na veliko zadovoljstvo Novosađana i svih poklonika umetnosti”, istakao je Dalibor Rožić.

izlozba KCNS2

Slikarka Dragica Gađanski Didi je poznata kao umetnica koja radi u akriliku, akvarelu i mešanoj mediji i ovo je njena prva izložba u Srbiji. Ona je verzirana i u drugim tehnikama kao što su ulje, enkostika i kolaž. U svom izražavanju ona pokazuje spontanost te to postaje njen jedinstven i prepoznatljiv stil. Adrijana Jerkić, istoričarka umetnosti i likovni kritičarka, za umetnicu i njena dela kaže da su rezultat istrage simbola i duše pokazani na platnu, papiru ili milaru.

Izlagala je samostalno i grupno mnogo puta, a njeni radovi nalaze se u kolekcijama, kako privatnim tako i korporacijskim širom sveta, od Kanade, SAD, Meksika, Kolumbije, Argentine, Čilea, Japana, Engleske, Portugala, Nemačke, Češke do naših prostora, republika bivše Jugoslavije.

Autor: NsHronika