Početna Kultura Otvorene prijave za master klas “NapraviTI dobar film o ženi sa invaliditetom”

Otvorene prijave za master klas “NapraviTI dobar film o ženi sa invaliditetom”

0

Prijave za master klas “NapraviTI dobar film o ženi sa invaliditetom”, koji se održava od 1. do 3. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada, u okviru 19. festivala Uhvati film, otvorene su do 10. jula.

Master klas namenjen je svima koji se bave filmom: od studenata režije i produkcije do režisera, producenata i scenarista. Svi zainteresovani mogu se prijaviti popunjavanjem onlajn upitnika (ime i prezime, mesto stanovanja, kontakt podaci, zanimanje, iskustvo i motivacija). Broj mesta je ograničen.

Žene sa invaliditetom retko se pojavljuju u filmovima. I kad se prikazuju, to je vrlo stereotipno: najčešće su pasivni i nemoćni sporedni likovi, radnja filma gotovo uvek je povezana sa njihovim invaliditetom koja je prikazana kao tragedija, a njihovu sudbinu određuju neki drugi, najčešće muškarci. Cilj master klas radionice “NapraviTI dobar film o ženi sa invaliditetom” koju se prvi put ekskluzivno održava u okviru 19. festivala Uhvati film, jeste da promeni ovu praksu. Nakon obuke filmski profesionalci bolje će razumeti u nadi da će u budušćnosti stvarati filmove koju zaista menjaju perspektive.

Program nudi široku edukaciju o teoriji roda, invalidnosti i filma. Radionica pruža osnovna znanja o položaju žena sa invaliditetom i moći filma da promeni sliku žene sa invaliditetom. Sesije će održati renomirane stručnjakinje. Poslednju radionicu vodiće poljska rediteljka Veronika Anderson, autorka nagrađivanih filmova “Wiki” i “Oslobođenje”, koja je i predavačica u Varšavskoj školi filma na kursu “Od ideje do filma”.

Master klas će biti organizovana u tri sesije:

  • 10. (10-13h) Invalidnost i rod i pristupačni filmski sadržaji, predavačica Milesa Milinković, doktorantkinja Rodnih studija, radni jezik srpski.
  • 10. (10-13h) Diskriminacija i nasilje nad ženama, Ivana Zelić, koordinatorka SOS službe Iz kruga Vojvodina, radni jezik srpski.
  • 10. (10-13h) Kreiranje filma; od teorije do prakse, Veronika Anderson, predavačica u Varšavskoj školi filma, radni jezik engleski.

Projekat “NapraviTI dobar film o ženi sa invaliditetom” realizuje KAO Parnas, organizator festivala Uhvati film, sa ciljem unapređenja kinematografske produkcije i smanjenje stereotipnih kinematografskih ostvarenja u Srbiji na temu žena sa invaliditetom, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Promo