Početna Kultura Otvorene prijave za radionice “VEZVEZVEZ pod maskama” sa Milicom Dukić

Otvorene prijave za radionice “VEZVEZVEZ pod maskama” sa Milicom Dukić

0

Pozivaju se mladi da upoznaju tehniku veza kroz učešće u umetničkim radionicama “VEZVEZVEZ pod maskama” sa Milicom Dukić, pobednicom konkursa “Useljenje” Novog kulturnog naselja.

Tokom meseca septembra, kroz 4 subotnje radionice na otvorenom, polaznici će naučiti tehniku veza i njegovu upotrebu u savremenoj umetnosti, korišćenjem recikliranog materijala.

Broj učesnika je ograničen, radionice će se održati u skladu sa merama na otvorenom prostoru, a svi zainteresovani mogu dobiti više informacija i prijaviti se putem Fejsbuk stranice: www.facebook.com/novokulturnonaselje

Milica Dukić, diplomirani je master slikanja i crtanja, članica SULUV-a kao i deo tima galerije Šok Zadruga. Njen višegodišnji rad prate brojne nagrade, umetničke rezidencije, izložbe i projekti, kao i učestvovanja na brojnim radionicama i seminarima.

O umetničkoj instalaciji “Pod maskama” sama umetnica kaže: “Mene kao umetnicu dotiče ova drastična promena koja se odražava u našim životima usled pojave epidemije i novih briga prevencije. Ne znamo još koliko će ovo istorijsko/globalno stanje trajati i kako će se odraziti. Oči poznanika i prijatelja, ali i nepoznatih lica izgledaju zbunjeno i uplašeno. Mislim da one sada dolaze do izražaja, kako su lica prekrivena zaštitnim maskama. Godinama unazad bavim se istraživanjem lica i naličja slike. Tako da i ovi portreti biće prezentovani obostrano. Bila bi vidljiva njihova realistična strana i ujedno i druga – apstraktna (što rad sa vezom omogućuje.)”

Konkurs “Useljenje” bio je namenjen umetnicima iz Novog Sada, koji će u saradnji sa zajednicom Novog naselja stvoriti umetničko delo raspisan je početkom marta meseca. “Useljenje” ima za cilj da podstakne umetnike da u proces svog rada uključe zajednicu, da ohrabri članove zajednice da učestvuju u aktivnostima koji se događaju u njihovom okruženju, kao i da promoviše umetnost nastalu u zajednici/sa zajednicom. Takođe, koncept postavlja pitanja o ekološkim problemima, odnosno u kojoj meri je ideja u skladu sa kontekstom zajednice u kojoj umetnik stvara. Na konkursu pobedile su ideje: “VEZVEZVEZ pod maskama” Milice Dukić i “Domaći” Vladimira Ilića.

Podsetićemo da je na Forumu evropskih stručnjaka iz oblasti kulture i umetnosti, održanom krajem 2018. godine, a u sklopu projekta Magic Carpets (magiccarpets.eu), Kreativne evrope, u konkurenciji od 13 zemalja, upravo novosadsko Novo naselje izglasano za najaktivniju zajednicu, a Novo kulturno naselje darovano je titulom: European Community Award: Co-create and comprehend.

Organizacioni tim Novog kulturnog naselja odlučio je da osvojenu nagradu usmeri na podršku lokalnim umetnicima da svoje umetničke prakse razvijaju u saradnji sa zajednicom, kao i da ih podstaknu na dalji razvoj. U vrlo ozbiljnoj konkurenciji projekata iz čitave Evrope (Prag, Kaunas, Berlin, Folkston, Tbilisi, Zagreb, Bukurešt, Riga, Porto, Insbruk, Limerik, Rim i Novi Sad), najveći deo Novog Sada izglasan je kao zajednica koja je ne samo pasivni uživalac kulturno-umetničkih sadržaja već i aktivni član, ko-kreator, idejni tvorac, inicijator, glavni pokretač i inspiracija umetnicima i aktivnim pojedincima i grupama.

Koncept „Useljenje” jedna je od aktivnosti u sklopu višegodišnje inicijative Novog kulturnog naselja da ovaj deo Novog Sada dobije Kulturni centar. Novo kulturno naselje i upravo inicijativa za osnivanje kulturnog centra na Novom naselju, bili su jedan od važnih činilaca za kvalitet i raznovrsnost aplikacije grada Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021.

Udruženje Novo kulturno naselje je u sklopu te inicijative od 2014. do danas uspešno realizovalo 15 festivala, preko 1000 edukativnih i umetničkih radionica i događaja, volonterskih i humanitarnih akcija, nekolicinu međunarodnih projekata, akcija ozelenjavanja i čišćenja i brojne druge aktivnosti.

Za sve dodatne informacije i eventualna pitanja, možete se obratiti na novokulturnonaselje@gmail.com

Izvor: NSU
Foto: Pixabay