Početna Kultura Ovacije za „Antigonu 1918“ sinoć u Srpskom narodnom pozorištu

Ovacije za „Antigonu 1918“ sinoć u Srpskom narodnom pozorištu

0

Gromoglasnim aplauzom publika je sinoć pozdravila fantastičnu glumačku postavu nakon izvedene premijere nove predstave „Antigona 1918“ koja je odigrana na sceni „Pera Dobrinović“ Srpskog narodnog pozorišta.

Scenografski povezujući zemlju kao osnovni element sa savremenim tehnologijama, dramaturški preplićući delo nastalo pre nove ere sa srpskom istorijom od pre 100 godina, reditelj i pisac uspeli su da približe publici novo viđenje Antigone i dokažu da je antička tragedija aktuelna i primenjiva u svim vremenima.

„Zadržali smo strukturu Sofoklove Antigone, ali se radnja dešava 1918. godine nakon završetka Prvog svetskog rata. Stradanje koje se dogodilo Srbima u tom ratu može da se poredi samo sa antičkim stradanjem, budući da se u istoriji modernog ratovanja nije dogovodilo da rat odnese toliko žrtava u jednom narodu“, kaže reditelj Milan Nešković.

„Antigona 1918.“ nije priča o ratu. To je priča o onome što se događa posle rata na globalnom nivou, ali se sve prepliće kroz sudbinu jedne proširene porodice.

„Srpsko narodno pozorište, kao najstarije pozorište srpskog naroda, u obavezi je da događaj, kao što je stogodišnjica završetka Prvog svetskog rata, obeleži predstavom koja mu je posvećena. Upravo je to „Antigona 1918“. U Srpskom narodnom pozorištu bezmalo 40 godina nije igrana antička tragedija, a ovakva Antigona je zaista način da se ta neslavna tradicija prekine“, ističe direktor Drame Srpskog narodnog pozorišta Milovan Filipović.

Milica Grujičić, Nenad Pećinar, Tanja Pjevac, Milan Kovačevič, Branislav Jerković, Sanja Mikitišin kao i Vukašin Ranđelović, Dragan Kojić, Jovana Pleskonjić, Marko Savković i Aleksandra Pejić doneli su i ovoga puta veliko uzbuđenje publici a time je Srpsko narodno pozorište postalo bogatije za još jednu veliku predstavu.

Reprizna izvođenja zakazana su za 25. i 26. januar kao i 1. i 2. februar.

Foto: Srđan Doroški