Početna Kultura Ovogodišnji #BookTalk2016 u prelepom prostoru Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

Ovogodišnji #BookTalk2016 u prelepom prostoru Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

0

szpb 3_1471439787_670x0

Novi Sad će 1. i 2. septembra po drugi put biti domaćin najpriznatijim imenima iz sveta književnosti i izdavaštva. U prostorijama Spomen-zbirke Pavla Beljanskog 1. septembra od 19 sati održaće se prva panel diskusija i svečani koktel, a 2. septembra će se održati 10 panel diskusija u dva paralelna programa. Kompletan program, učesnike i način prijave za učešće na konferenciji možete pogledati na linku www.color.rs/booktalk2016/.

IMG_0539

IMG_0544

Ovogodišnja lokacija konferencije biće predivan prostor Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, koja se nalazi na Trgu galerije 2 u Novom Sadu i koja je i prošle godine ugostila učesnike dva panela konferencije Book Talk.

szpb-2

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog nosi naziv po osnivaču i darodavcu Pavlu Beljanskom (19. jun 1892 − 14. jul 1965). Posebnim Ugovorom o poklonu potpisanim sa Skupštinom AP Vojvodine novembra 1957. godine, on je zaveštao srpskom narodu zbirku umetničkih dela: slika, skulptura, crteža i tapiserija. Spomen-zbirka Pavla Beljanskog otvorena je za javnost 22. oktobra 1961. godine u zdanju koje je namenski projektovao arhitekta Ivo Kurtović, zbog arhitektonskih vrednosti i značaja same kolekcije 1992. godine proglašenom za spomenik kulture.

szpb-6

Beljanski je do kraja života uobličavao kolekciju: danas ona sadrži 185 dela 37 autora, predstavnika srpskog modernizma (Nadežda Petrović, Milan Milovanović, Kosta Miličević, Sava Šumanović, Petar Lubarda, Kosta Hakman, Milan Konjović, Ivan Radović, Petar Dobrović, Jovan Bijelić, Sreten Stojanović, Risto Stijović, Zora Petrović, Ljubica Sokić i drugi). Poklonom slike Velika Iza Vlaha Bukovca (1965), Beljanski je inicirao ustanovljenje Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za najbolji diplomski rad iz nacionalne istorije umetnosti, koja se i danas dodeljuje. Svestan potencijala kolekcije za naučni i muzejski rad, inicirao je i stvaranje pratećeg arhivskog fonda, čime je omogućio sveobuhvatnije sagledavanje tokova i fenomena umetnosti prve polovine XX veka.

szpb-4

szpb-5

Poklanjajući najvrednija umetnička dela iz svoje kolekcije, Beljanski je želeo da ih učini dostupnima publici. U skladu s vizijom osnivača, a istovremeno i s principima muzejskog rada, Spomen-zbirka je tokom pola veka postojanja posvećena brizi o kolekciji, istraživanju umetnosti epohe koju ona predstavlja i objavljivanju postignutih saznanja, kao i aktivnom odnosu prema publici, kroz stalnu postavku, Memorijal umetnika i Memorijal Pavla Beljanskog, te putem tematskih izložbi posvećenih autorima iz kolekcije, umetničkim fenomenima i duhu epohe prve polovine XX veka. Izložbe prate raznovrsni programi i autorska vođenja, a vid komunikacije s publikom čine i predstavljanja literature o umetnosti, filmske projekcije, koncerti i tematske konferencije. Ovi programi se u letnjim mesecima odvijaju i na otvorenom u okviru manifestacije „Leto u vrtu galerija“. U nastojanju da se kolekcija i programi Spomen-zbirke Pavla Beljanskog približe različitim ciljnim grupama organizuju se edukativne radionice za decu i omladinu i za osobe ometene u razvoju, kao što je projekat „Dodirni i oseti“ namenjen slepim i slabovidim osobama.

szpb-7

Zahvaljujući izuzetnoj umetničkoj kolekciji, bogatom arhivu i atraktivnim pratećim programima, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog se prepoznaje kao referentni centar za izučavanje srpske moderne umetnosti. Kao legat značajna u širem društvenom kontekstu, Spomen-zbirka, zahvaljujući inovativnim programima i intenzivnoj komunikaciji s publikom, opravdava status ustanove kulture od nacionalnog značaja, o čemu govore i mnogobrojna priznanja muzejskih i strukovnih udruženja, dodeljena instituciji, kao i njenim pojedinim stručnjacima.

szpb

Više detalja o Spomen-zbirci Pavla Beljanskog možete saznati na zvaničnom sajtu www.pavle-beljanski.museum

Foto: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Color Press Grupa