Početna Kultura Performans u Galeriji Matice srpske spaja ples i umetnička dela

Performans u Galeriji Matice srpske spaja ples i umetnička dela

0

Kako kroz ples možemo da se upoznamo sa stalnom postavkom muzeja ili galerije?

To će nam otkriti nesvakidašnji performans “Dancing Museums” zakazan za 11. avgust s početkom u 19 časova, u Galeriji Matice srpske. Francuski koreograf Stiv Kamso, zajedno sa novosadskim plesnim udruženjem “Groove” pokazaće na koji način prisustvo plesa može da ponudi nove načine doživljavanja umetnosti i kulturnog nasleđa.

“Dancing museums” realizuje “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” u saradnji sa plesnim udruženjem “Groove”, Francuskim institutom i udruženjem građana “Košnica” sa idejom da poveže lokalnu scenu, odnosno plesače, galerije i muzeje i zajednicu (publiku) jezikom koji je svima poznat – plesom.

– Ples u muzejima može imati više pravaca i dimenzija i uključivanje lokalnih plesača je veoma važno. Nastojim da plesače uvedem u javni prostor, u muzeje, da osete ambijent i povežu se sa umetničkim delima, kako bi svojim pokretom kulturno nasleđe približili publici. Da ih nateram da promišljaju, da se trude, da kombinuju sadržaj i formu, kako bi postavili svoj rad između industrije i umetnosti, poezije i zabave, kako bi to bilo iznenađujuće putovanje za publiku. Sa plesnim udruženjem “Groove” sam već sarađivao, to su sjajni plesači, sa kojima sam se odlično povezao – priča Kamso pred nastup u Galeriji Matice srpske.

Kamso je ideju “Dancing Museums” prvi put realizovao još 2017. godine u Nacionalnom muzeju imigracije u Parizu. Kako i sam umetnik kaže, uspeo je da odvede javnost dalje od stalne postavke, do prostora koji nisu vidljivi i dostupni i na potpuno nov način približi umetnička dela i samo zdanje Muzeja koje je izgrađeno ’30. godina prošlog veka.

Autor: NsHronika
Foto: Promo