Početna Kultura “Piano City” od 5. do 8. septembra

“Piano City” od 5. do 8. septembra

Od 5. do 8. septembra 2019. godine, u Novom Sadu će se održati treće izdanje festivala “Piano City Novi Sad” pod sloganom “Bojimo zvuk grada”.

“Piano City” je jedini festival gde se na programu, rame uz rame, mogu naći vrhunski umetnik i entuzijasta koji se iz čiste ljubavi bavi sviranjem kao hobijem. Misija izvođača je da oplemene gradski prostor i približe umetnost “običnom čoveku”.

Koncerti autorske, klasične i džez muzike činiće saundtrek grada tokom četiri dana. “Piano City” transformiše gradske prostore u koncertne podijume, a poznatim scenama daje novo koncertno ruho. Tu su takođe i kućni koncerti u domovima Novosađana koji su zaštitni znak brenda “Piano City” (ove godine će ih biti tri). Uz njih, ove godine nudimo nekoliko tematskih celina: Open air studio, On stage sessions, Vertical concert, Green oasis i Stage with a viewi Piano heart.

Open air studio je zapravo Plato ispred Rektorata Univerziteta Novi Sad. Jedan od naših najpoznatijih jazz sastava – “MajamistyTriO” – preobraziće ovaj otvoreni prostor u muzički studio, a publika će biti bitan element te otvorene scenografije i live snimanja koncerta.

On stage sessions je naziv za koncerte koji imaju za cilj da stvore prisniju vezu između scene i publike, bilo da je u pitanju klasika ili džez. U okviru ovog programa poseban interes izaziva live snimanje autorskih dela Koste Jevtića “Reflections on a journey”, kao i nastup nemačkog džez pijaniste Mihaela Esla u Sinagogi. Tu je takođe i Jelena Bajić koja koncertom “Klari na dar” obeležava 100 godina od rođenja najveće pijanistkinje svog vremena i raskošne kompozitorke Klare Šuman. Jelena Stojković stiže iz Minhena sa koncertom “Ruže istoka”, a Arsen Čarkić (Banja Luka) ispisuje posvetu Francu Listu “Virtuozu u čast”. Festival će zatvoriti Nataša Penezić koja donosi uvek zanimljive koncepte, a ove godine je to “Muzička analiza stvarnosti” u Galeriji Matice srpske.

Vertikalni koncert već izaziva veliku pažnju publike! Najpre zbog italijanskog džez pijaniste koji stiže u Novi Sad sa svojim “Beatles Piano Solo” programom. U pitanju je Fabricio Greki čije koncerte slušaoci širom sveta prate sa oduševljenjem. Pored Grekija, i naš umetnik Marko Pejčić će nastupiti pod ovom “vertikalnom” odrednicom, a građani će na licu mesta saznati o čemu se radi (Zmaj Jovina 26).

Green oasissu koncerti u zelenim oazama Novog Sada. Ove godine akcenat ja na Futoškom i Dunavskom parku, ali tu je i prelepo dvorište škole za jezike “Loquela.” Zelene oaze postaće “Podijum za studente” i “Kutak za mlade pijaniste” ali i scena za one koji stvaraju originalna dela i donose nov pogled na klavirku muziku savremenog doba. Tu su Majko Pejčić (“Progressive piano”) kao i Pavle Popov i Andrej Negić (autori sa kompilacije “Klavirsko nebo”).

Stage with a view je sasvim prikladno ime za elegantan hol Rektorata i koncerte koji će se tu održavati. Klasična muzika doživeće se na poseban način uz jedinstvenu scenografiju Dunavskog keja i Tvrđave. Nastupaće klavirski duo Jelena MinićElena Šever “Baletske scene”, Jelena Simonović Kovačević “Klasika sa pogledom” kao i “Young Piano City Stars”.

Piano Heart je ime za humanitarne koncerte koje je “Piano City” organizovao i u prethodnim izdanjima festivala. Ovakva muzička druženja (Institut u Kamenici, škola Milan Petrović) su uvek posebna kako za naše studente – sadašanje i bivše – tako i za publiku koja nije u prilici da dođe na koncert klasične muzike.

Na nekoliko podijuma publika će moći da kupi majice od čijih će se prihoda kupiti užina za decu iz svratišta. Majice je donirao “Classic all radio”.

Svi sadržaji festivala su besplatni.

“Piano City Novi Sad” organizuje udruženje “Mistyland”, uz podršku Uprave za kulturu Grada Novog Sada.

Program festivala preuzmite ovde.

Autor: NsHronika
Foto: Promo