Početna Kultura Planirana obnova kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, sutra potpisivanje sporazuma

Planirana obnova kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, sutra potpisivanje sporazuma

0

Nacionalni savet hrvatske nacionalne manjine i Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada potpisaće Sporazum o zajedničkom sprovođenju postupka javne nabavke za obnovu rodne kuće bana Josipa Jelačića, čiji otkup i obnovu finansira Vlada Srbije.

Sporazum će biti potpisan u utorak, 20. aprila.

Za otkup dela rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu prvobitno je izdvojeno 600.000 evra, a zatim je uplaćeno još 100.000 evra za obnovu.

Hrvatsko nacionalno veće navelo je da je time predsednik Srbije Aleksandar Vučić ispunio obećanja koja se tiču šireg nastojanja u zaštiti prava Hrvata u Srbiji i ulaganja u razvoj infrastrukture te nacionalne manjine.

Podsetimo da je u oktobru prošle godine svečano otvoren spomen-dom bana Josipa Jelačića i predat na korišćenje predstavnicima Hrvatskog nacionalnog veća.

Kuća bana Jelačića je sastavni deo kulturnog dobra od velikog značaja, prostorne kulturno-istorijske celine gornje i donje Petrovaradinske tvrđave sa podgrađem. U pitanju je jednospratni objekat na uglu Beogradske i Nazorove ulice u Petrovaradinu u kojem je urezana i godina gradnje “1745”. Proces obnove unutrašnjosti kuće kojim će biti vraćen njen izvorni izgled, kao u vreme kada je u njoj živeo Jelačić, nadziraće Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada.

Jedna od najznačajnijih ličnosti hrvatske istorije, Josip Jelačić rođen 1801. godine u Petrovaradinu, imenovan je carskim dekretom 23. marta 1848. hrvatskim banom i generalom. Istovremeno ga je Narodna skupština jednoglasno izabrala za bana Trojedne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, godine 1854. postao je grof, a preminuo je u Zagrebu 1859. godine.

Izvor: 021
Foto: NSHronika.rs