Početna Kultura Plesna predstava “Zalutali u lagumima” u Novosadskom pozorištu

Plesna predstava “Zalutali u lagumima” u Novosadskom pozorištu

0

Plesna predstava “Zalutali u lagumima” održaće se 27. decembra 2022. godine u Novosadskom pozorištu Újvidéki Színház u 20 časova.

Plesna predstava “Zalutali u lagumima” nastala je kao rezultat projekta “Lagumi”, prema ideji i konceptu Aleksandre Ketig, a u koreografiji: Tatjane Dimović, Aleksandre Ketig, Kristine Kljajević, Nine Putnik i Aleksandre Čavić. Premijerno je izvedena 16. novembra, a gostuje i u Beogradu 26. decembra u okviru festivala “Dani Smiljane Mandukić” u Kulturnom centru Magacin.

Predstava je okupila mlade plesačice, sa kojima su koreografkinje sarađivale u istraživanju unutrašnjeg sveta pojedinca i odnosa prema spoljnom svetu, strahova, nesigurnosti, i svih osećanja koja se kriju “u lagumima”, zbog čega ovom predstavom težimo da podstaknemo prihvatanje svega što pronalazimo u dubini bića, kako našeg, tako i ljudi oko nas.

Predstavu izvode: Tatjana Dimović, Alisa Dinjaški, Kristina Kljajević, Sara Aleksa Milošević, Ivana Nikić, Simona Pavlović, Nina Putnik, Eleonora Savić, Tara Tomić, Aleksandra Čavić.

“Predstava je bazirana na međuljudskim odnosima, šta kao jedinke moramo posedovati kako bismo negovali socijalnu povezanost i ljubav ka drugima. Ljubav prema sebi nam je bio preduslov za kasnije izražavanje sopstvenih emocija i razvoj empatije u društvenom i socijalnom delovanju. Tokom predstave i razvitka ove teme dolazimo do takozvane revolucije, promene koju posmatramo kao dobrobit i neophodnu stvar koja mora da se desi zarad ljubavi. Do istinske, temeljne ljubavi dolazimo nežno, grubo, destruktivno i konstruktivno. Sa svim emocijama, strahovima i nesigurnostima pokušavamo da skinemo okove društva i oslobodimo se svega onoga što nas tišti, tako što ih izbacujemo i čistimo naše lagume. Nakon velikog spremanja dolazimo do trenutka suočavanja sa svim neredom koji je prethodio pročišćenju. Ljubav kao revoluciju prikazujemo pokretom koji staje i nestaje. Naša želja je da putem ove predstave prikažemo metod dolaska do katarze i radikalne ljubavi koja nas vodi ka kolektivnom bitisanju”, navodi se u saopštenju.

Reč koreografkinja o predstavi:

“Lagumi su putevi kroz emocije u tri prostora sopstva, paučina satkana od osećanja koja sama sebe pletu. Tajni prolazi koje otvaramo i zatvaramo spajajajući nesvesno i svesno u potrazi za razumevanjem tragova duše. U lagumima se nalaze naši prostori za koje još nismo pronašli ključ.”

Kompozitor muzike je Mitar Subotić Suba, (u delovima u saradnji sa Milanom Mladenovićem), za čija autorska prava smo zahvalni Ruži Subotić ispred Fondacije Mitar Subotić SUBA. Dramaturgiju predstave potpisuje Andreja Kargačin, dizajn svetla Stefan Milošević, a operater zvuka je Vukašin Vojvodić.

Izvršna producentkinja projekta je Aleksandra Čavić, a producentkinja Ena Entina Gucunski Nakić ispred Novosadske sekcije Međunarodnog saveta za igru CID-UNESCO.

Projekat “Lagumi” je podržan od strane Gradske uprave za kulturu grada Novog Sada, Minisatrstva kulture i informisanja Republike Srbije i Fondacije Mitar Subotić SUBA.

Karte za predstavu mogu se rezervisati putem linka ovde.

Izvor: RTV.rs
Foto: Novosadsko pozorište/Katarina Brett