Početna Kultura Počelo snimanje filma o Svetozaru Miletiću, Ljubomir Bandović u glavnoj ulozi

Počelo snimanje filma o Svetozaru Miletiću, Ljubomir Bandović u glavnoj ulozi

0

Snimanje igranog filma o Svetozaru Miletiću, u režiji Darka Bajića, počelo je u Beogradu.

U ulozi poznatog srpskog političara i bivšeg gradonačelnika Novog Sada naći se glumac Ljubomir Bandović, dok je scenario za film pisao Milovan Vitezović.

Film prati život i rad uglednog advokata i njegovu borbu za prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbije.

Govoreći o liku i delu jednog od najznačajnijih srpskih političara u Austrougarskoj tokom druge polovine XIX veka reditelj Darko Bajić je poručio da će napraviti film koji će “podstaći mlađe generacije da razmišljaju o istoriji, ali ne tako da se vraćaju u prošlost, već da pokušaju da učeni iskustvo starijih generacija utabaju sebi put u jednu bolju budućnost”.

U ulozi Jovana Jovanovića Zmaja naći će se Žarko Laušević, a uloge su dodeljene i Zoranu Cvijanoviću, Katarini Žutić, Andriji Kuzmanoviću, Mimi Karadžiću, Anji Pavićević.

– Svetozar Miletić, Jaša Tomić i Milica Tomić su jedna trijada ljudi koji su svojim simboličkim i faktičkim postupanjem dali najsnažnije obeležje prve polovine dvadeset veka. Bilo da je reč o ulozi žene u srpskoj istoriji i politici, bilo da se radi o zajedničkoj povezanosti, radi se o jednoj pansrpskoj ideji koja je aktuelna i danas, ako ne u političkom, onda bar u kulturno-istorijskom smislu – poručio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay