Početna Kultura Počeo novosadski samba karneval

Počeo novosadski samba karneval

0

brazil

“Dani Brazila” – novosadski samba karneval, počeo je sinoć, svečanim otvaranjem na gradskom keju. Tradicionalno, šestu godinu zaredom, karneval okuplja sve ljubitelje muzike, plesa i energije koju sa sobom nosi daleki Brazil. Ove godine, na manifestaciji će svoje umeće pokazati između 300 i 400 učesnika, među kojima su i oni koji će se pojaviti na velikom sutrašnjem karnevalu u centru grada.

Prisutnima se u ime organizatora obratila PR menadžerka festivala, Jelena Mitrović, nakon čega su se predstavili učesnici prve večeri festivala, koji su promovisali knjige, muziku, igre i sve ono što je, pored plaže i peska na keju, podsećalo na Rio.

Novina koju smo uveli su promo događaji, parti na Štrandu i filmski festival koji smo organizovali. Ove godine dolaze samba plesači iz raznih delova Evrope. Tako, imamo ‘Bloko X’, sastav sa preko 40 igrača sambe, koji će na karnevalu nastupiti svi zajedno. Na sutrašnjoj povorci će se pojaviti i oni koji su učestvovali u radionicama, ali je događaj otvoren za sve koji se sutra između 18 i 19 časova nađu u centru grada, na trgu“, izjavila je PR menadžerka.

brazil3

Muzički deo festivala je koncipiran tako da predstavi sve one ljude koji se tokom godine bave nekim od aktivnosti vezanih za sambu, kapueru i Brazil, a prema rečima muzičkog urednika manifestacije, Vojislava Maleševa, u program su ubačeni i zvuci koji nisu u potpunosti brazilski, ali podsećaju na korene ljudi s tog podneblja, najviše na Afriku.

Imamo vrlo jaku kapuera školu u Novom Sadu, kao i sambansu koja je jedna od prvih baterija u regionu, koja se uopšte bavila brazilskom muzikom. U program smo ubacili malo nečega što nije u potpunosti brazilsko, kao što je Igor Vins iz Beograda sa svojim bendom, koji je okrenut afrobit pravcu. Pretpostavljam da muzika iz Srbije i iz Brazila imaju mnogo toga zajedničkog, u obe zemlje žive temperamentni narodi koji vole ples, razne ritmove i pesmu, obraćajući pažnju na tekstove pesama. Ipak, melos je drugačiji, ali recimo da je sentiment sličan“, izjavio je Malešev.

Ovogodišnji festival realizovan je uz pokroviteljstvo Grada Novog Sada, ambasade Brazila u Beogradu i Službenog glasnika, a trajaće do sutra uveče, kada će centrom grada, sa polaskom sa trga, početi jednočasovni samba karneval. Sve dodatne informacije o programu festivala, zainteresovani mogu pogledati na stranici http://www.danibrazila.org/index.php

brazil1

Autor i foto: Maja Guzijan, NsHronika.rs