Početna Kultura Počinje Dečji bijenale – raznovrstan program za najmlađe

Počinje Dečji bijenale – raznovrstan program za najmlađe

0

Peti Kaleidoskop kulture i ove godine obeležiće kraj leta u Novom Sadu i od 1. septembra do 7. oktobra staviti u fokus kulturu zajedništva kroz arhitekturu, književnost, izvođačku, vizuelnu i primenjenu umetnost. Deo ovog legatskog projekta Evropske prestonice kulture biće i Bijenale scenskog dizajna, čiji je deo i Dečji bijenale, koje predstavlja program sačinjen od mnogobrojnih radionica namenjenih deci uzrasta od 6 do 10 godina. Program počinje u nedelju, 13. marta, u trajanju od 11 do 14 časova, u prostoru SCENlab-a na Fakultetu tehničkih nauka i decu će uvesti u svet umetnosti, te im pokazati sve čari pozorišta i arhitekture. Radionice u okviru programa Dečjeg bijenala odvijaće se jednom mesečno (po potrebi i više), nedeljom, sa početkom u 11 časova i trajaće do 14 časova tog dana. Maksimalan broj učesnika na radionicama je 15, a zainteresovani mogu da se prijave putem imejl adrese deca@bisd.rs.

Radionice SCENlab vrtića u periodu od marta do juna

U okviru pratećeg programa festivala Sterijino pozorje svaka od radionica, jednom mesečno, obrađivaće određenu temu kako bi nastao poluproizvod koji će biti dovršen tokom radionica na Bijenalu scenskog dizajna i izložbe u izlozima Šok zadruge u Zmaj Jovinoj 22. Na radionicama će u početku biti osmišljavana scena, za koju je planirano da istovremeno može biti korišćena kao paravan za sve tri forme igranja sa lutkama: za marionete, za ginjole i za maske. Po jedna radionica biće posvećena različitom radu na sceni pa će tako učesnici, najpre, od raznih materijala praviti lutke sa pokretnim delovima, kojima se upravlja koncem ili žicom (lutke marionete), zatim će se isprobati u upravljanju „ručnom” lutkom, onu koju lutkar navlači na ruku poput rukavice i pokreće pomicanjem prstiju, rotacijom šake i podlaktice (lutke ginjole) i na kraju će, koristeći različite materijale, deca praviti maske za lice, što će rezultirati nastajanjem konačnog proizvoda.

Na Bijenalu je planirano da se osmišljavaju priče i predstave, dorađuju delovi scene i lutaka, a u finalu će biti izvedena kraća predstava sa učesnicima radionica.

Više informacija o Dečjem bijenalu možete naći na: www.bisd.rs/deciji-bijenale/.

Bijenale scenskog dizajna se realizuje u partnerstvu sa SCEN Centrom za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju i Fondacijom „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”.

Detaljne informacije o programu Evropske prestonice kulture možete pronaći na sajtu novisad2022.rs.

Autor: NSHronika.rs
Foto: L. Jankov