Početna Kultura Počinju otvoreni razgovori o razvoju Kineske četvrti

Počinju otvoreni razgovori o razvoju Kineske četvrti

0

Gradska uprava za kulturu i Fondacija “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” definisale su način uspostavljanja kulture dijaloga o daljem razvoju Kineske četvrti, saopštila je Fondacija “Novi Sad 2021”.

Želeći da budu “svojevrstan most u tom dijalogu sa stručnom, ali i najširom javnošću“, Gradska uprava za kulturu i Fondacija “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” predlažu početak otvaranja dijaloga na ovu temu, a u skladu sa svojim nadležnostima i ranije usvojenim platformama za izgradnju kulture dijaloga.

S tim u vezi, nedavno usvojeni Akcioni plan realizacije projekata Strategije kulturnog razvoja Novog Sada od 2016. do 2026. godine, rezultirao je stvaranjem Foruma za kulturu. Njega će činiti članovi Gradske uprave za kulturu i Gradskog veća za kulturu, ali i relevantni akteri u kulturi grada.

Novoformirani Forum će, između ostalog, predstavljati svojevrsnog medijatora u komunikaciji stručne javnosti i građana o temama vezanim za realizaciju programa i infrastrukturnih projekata Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture. S druge strane, pokrenuće se i “Divan” – serija otvorenih razgovora sa građanima Novog Sada i stručnom javnošću, sa ciljem identifikovanja aktuelnih pitanja u sferi kulturnog sistema grada i unapređenja projekata u okviru Evropske prestonice kulture.

Tokom prošle godine, u procesu kandidature Novog Sada za EPK, ovaj projekat je usvojen od strane Umetničkog saveta i kao takav se našao u pobedničkoj aplikaciji. “Divan” će organizovati članovi tima Fondacije “Novi Sad 2021”, a učešće u njemu je otvoreno kako za stručnu, tako i zainteresovanu najširu javnost. Na osnovu usaglašenih termina Uprave za kulturu i Fondacije, predložene su četiri faze izgradnje dijaloga:

I faza: Uvodni procesi za razvoj dijaloga

9. jul: Konferencija i panel diskusija “Dijalogom do razvoja Kineske četvrti”

– Mesto dešavanja: Egzit festival

– Panelisti: Nemanja Milenković (Fondacija Novi Sad 2021), Vukašin Grozdanović (OPENS), Zdravko Vulin (producent i bivši direktor SKC), Pera Mirković (predstavnik umetnika iz Kineske četvrti) i Slobodan Jović (Društvo arhitekata Novog Sada)

10. jul: Forum za kulturu

II faza: Istraživački procesi za ulazak u dijalog

15. jul – 20. avgust: Mapiranje prostora, anketno ispitivanje građana (2021 ispitanik), primeri dobre prakse transformacije industrijskog nasleđa, onlajn formular za davanje predloga građana na sajtu Fondacije “Novi Sad 2021”

III faza: Dijalog

22. avgust: prvi Divan

23. avgust: drugi Forum za kulturu

29. avgust: drugi Divan

30. avgust: treći Forum za kulturu

5. septembar: treći Divan

6. septembar: četvrti Forum za kulturu

IV faza: Zaključak dijaloga

Kako je saopšteno, “kroz demokratičan i transparentan proces zasnovan na činjenicama, inicijativa Gradske uprave za kulturu i Fondacije “Novi Sad 2021”, kao posrednika u komunikaciji sa stručnom i najširom javnošću, rezultiraće usaglašenim zaključcima o daljem razvoju nekadašnjeg industrijskog kompleksa “Petar Drapšin”. To će biti prvi put da se kroz otvoren i sveobuhvatan dijalog artikulišu jasne smernice transformacije industrijskog nasleđa u Novom Sadu, pa i šire, sprečavajući dosadašnje različite interpretacije”.

Smernice za nastavak razvojne faze projekta biće saopšteni 12. septembra.

Izvor: 021.rs

Foto: Novi Sad 2021