Početna Kultura Podrška prvom “Rusin Film Festu” u Šidu

Podrška prvom “Rusin Film Festu” u Šidu

0

0

Zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama dr Nebojša Kuzmanović otvorio je u subotu, u Kulturno-obrazovnom centru u Šidu, prvi Međunarodni multižanrovski festival rusinskog filma “Rusin Film Fest”.

Festival je organizovao Regionalni odbor Matice Rusina za Srem, uz podršku Opštine Šid i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, a Kuzmanović je, pozdrvljajući prisutne, među kojima su bili i ataše za kulturu ambasade Risuje u Srbiji Aleksej Morozov i savetnik u ambasadi Belorusije u Srbiji Mihail Kažuro, ocenio da je već prvo izdanje festivala obećava njegovo trajanje.

“Veličina jednog naroda se ne meri brojem pripadnika, već aktivnostima i delima koja oni čine”, istakao je Kuzmanović i naglasio da “Rusini nisu brojna nacionalna zajednica, ali su jedinstveni po činjenici da imaju najveći broj intelektualaca u svakoj oblasti nauke, pa tako i u filmskoj”.

Otuda, dodao je zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama “i uverenje da ćemo i nadalje dobro sarađivati i, u skladu sa našim budžetskim mogućnostima, pomoći održavanje narednih izdanja festivala, koji bi jednog dana trebali da dobiju i status tradicionalnog”.

Organizatori, inače, planiraju da “Rusin Film Fest” svake godine ima posebnu temu kojom će se baviti. Tema njegovog prvog izdanja bila je posvećene Prvom svetskom ratu. Prvi dan festivala je protekao u retrospektivom gledanju osam filmova, dok je drugog dana u celini prikazan film “Tragedija Galicijske Rusi”, autora i režisera Alekseja Denisova iz Rusije.

Pored toga, u okviru drugog dana festivala održana je i tribina na temu „Rusini/ Rusnaci/ Lemki u prvom svetskom ratu“, posle koje su prikazana još dva filma.

Autor: NsHronika.rs