Početna Kultura Pogledajte kako je izgledalo otvaranje izložbe “Osobe sa invaliditetom koje su menjale...

Pogledajte kako je izgledalo otvaranje izložbe “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet”

0

Svečano otvaranje izložbe “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet”, na kojoj su izložene fotografije sa tekstom o životu osoba sa invaliditetom koje su uvrštene u projekat, održano je 4. jula u Katoličkoj porti u Novom Sadu.

Izložbi su prisustvovali direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije Suzana Paunović i ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević koji je i otvorio izložbu, kao i Aleksandar Petrović, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada. koji je ovom prilikom rekao:

– Grad Novi Sad kontinuirano radi na unapređivanju mera socijalne politike usmerenih na pomoć i podršku osobama sa invaliditetom. Grad će nastaviti da podržava sve one koji su na različite načine uklјučeni u aktivnosti za pomoć onima kojima je to najpotrebnije, a cilј nam je da obezbedimo što ravnopravnije uslove za život svih građana. Smatramo da osobe sa invaliditetom možemo da uklјučimo u društvo ukazivanjem na primere životnih priča ličnosti koje su uprkos ozbilјnim poteškoćama pronašle radost i snagu da istraju u svojim idejama i naumima – rekao je Aleksandar Petrović.

Program su svojim nastupom upriličiti i maturanti muzičke škole “Isidor Bajić”, a otvaranju izložbe prisustvovala je i Maja Gojković, predsednica Narodne Skupštine Republike Srbije, Kajl Skat, ambasador SAD u Beogradu, kao i ambasadori i predstavnici ambasada Brazila, Egipta i Poljske – čiji se predstavnici takođe nalaze na izložbi.

Projekat “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet” sprovodi kompanija Color Media Communications u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vladinom Kancelarijom za ljudska i manjinska prava, Apatinskom pivarom i ambasadama stranih država u Beogradu, kako bi tokom ove godine predstavila priče o slavnim osobama sa invaliditetom iz celog sveta.

Tokom 2019. godine izložba će gostovati u šest gradova širom Srbije, a posetioci će biti u prilici da se informišu o životnim pričama ovih osoba. Ovim povodom organizovana je i serija tribina posvećena osobama sa invaliditetom koje su uvrštene u projekat kako bi se predstavila priče o slavnim osobama sa invaliditetom iz celog sveta među kojima su Nik Vujičić, Stiven Hoking, Frida Kalo, Rej Čarls, Frenklin Delano Ruzvelt i mnogi drugi.

Kako je otvaranje izložbe izgledalo pogledajte na video snimku u nastavku: