Početna Kultura Poljska književna avangarda u ponedeljak u Novom Sadu

Poljska književna avangarda u ponedeljak u Novom Sadu

0

633402_biserka-rajic-fto-kcns_ff

Antologije pod nazivom “Poljska književna avangarda 1917-1939” i “Poljska književna avangarda 2” Biserke Rajčić biće predstavljena u ponedeljak. 29. juna, u 20 sati u bivšoj streljani Eđšeg u Novom Sadu. Na književnoj večeri osim autorke o ovim antologijama govoriće književni i likovni kritičar Draško Ređep i glumac Boško Petrov.

Poljskoj književnoj avangardi, koja je u Srbiji dosad bila malo poznata, “Službeni glasnik” u kolekciji “Avangarda”, posvećuje dve obimne i bogato dokumentovane knjige koju je priredila polonistkinja Biserka Rajčić. Ove antologije plod su njenog višedecenijskog istraživanja segmenta poljske književnosti 20. veka.

Prva antologija sadrži programe, proglase, proteste, polemike pojedinih pravaca i grupa (ekspresionizam, formizam, sferizam, futurizam, Krakovska avangarda, Žagari, četvoropreg, artes, jidiš avangarda) i bogato je ilustrovana, dok druga predstavja avangardnu poeziju, prozu i dramu pripadnika pomenutih poljskih grupa i pravaca.

Budući da se većina avangardnih stvaralaca bavila različitim umetničkim oblastima, pomenuti avangardni pravci i grupe prikazani su kroz književnost, pozorište, posebno kroz likovnu umetnost.

Biserka Rajčić (1940) je pisac i prevodilac s poljskog, ruskog, češkog, slovačkog, bugarskog i slovenačkog jezika.

U Zaječaru je završila osnovnu školu i gimnaziju, a studije istočnih i zapadnih slovenskih jezika i književnosti u Beogradu na Filološkom fakultetu. Od šezdesetih godina objavljivala je tekstove u “Književnim novinama”, “Delu” i “Književnoj kritici” i priloge na Trećem programu Radio Beograda.

Ima 45 objavljenih knjiga prevoda najpoznatijih poljskih autora, zaključno sa dva najnovija nobelovca Šimborskom i Milošem.

Rajčić je od 1994. do 1998. bila predsednik Udruženja književnih prevodilaca Srbije. Za svoj prevodilački i popularizatorski rad u oblasti poezije, proze, drame, eseja, filozofije, teatrologije, filmologije, likovne umetnosti, politikologije, istoriografije nagrađena je najvišim domaćim i poljskim nagradama.

Izvor: Blic
Foto: KCNS