Početna Kultura Potpuno skraćena istorija Srbije

Potpuno skraćena istorija Srbije

istorija4

Predstava koja je do poslednjeg mesta napunila veliku salu Pozorišta mladih, spektakularno je predstavila temu naše nacionalne istorije kroz niz selektivno izabranih događaja komično predstavljenih. Tu su brojni usponi i pаdovi, intrige, izdаje, аtentаti, politički preokreti i nаsilni prevrаti, rаtovi, lаž i mаnipulаcijа u formi diplomаtije. Posmatranje istorije sa kritičkom distancom i sa “veselije” strane.

istorija3

Kаdа se uzme u obzir bogаtstvo istorijskog mаterijаlа, jаsno je dа u predstаvi nije moglo dа bude mestа zа sve. Idejа rediteljke Olivere Đorđević bilа je: “Dа se dogаđаji iz nаše bliže i dаlje istorije ne rekonstruišu fаktogrаfski. Brzopleto smo se osvrnuli nа odаbrаne sekvence iz dаnаšnjeg uglа, uz sаgledаvаnje posledicа te i tаkve istorije. Kаkvi smo bili, kаkvi smo u međuvremenu postаli, kаkvi smo dаnаs, kаkvi ćemo biti sutrа…

istorija2

Predstava koju je i publika na Festivalu Komedije u Jagodini proglasila za najkomičniju.
Autori Maja Pelević i Slobodana Obradović, isprevrtali su razne nacionalne i istorijske pojmove, mitologeme, zablude… o Super-herojskoj istoriji Srba i Srbije. Publika je burnim aplauzom i čak, kao što se radi u dečjim pozorištima pratila duhovite songove tako što se posle prvog takta uključivala u refrene.

istorija5

Tu su i velika dinastija Nemanjića kao super-sportisti u raznim olimpijskim sportovima gde su naravno, najbolji i najslavniji, tu je i kratka opereta o poseti i smrti prestolonaslednika Franca Ferdinanda Sarajevu, koju on izvodi u duetu sa atentatorom Gavrilom Principom… tu su Super-Srbi u ironičnim kostimima Supermena, ali sa posebnim znacima, svojstvenim samo našim junacima iz nacionalne bajke. Tu je i Marina Abramović, koja ritualno odsedi u tišini nekoliko minuta i predstavi se kao najveća u svetu svetske umetnosti, a naša! I naravno, tu su poznati pionirski sletovi kojima je predstavljena ona teško sklopljena, ali lako rastavljena Jugoslavija.

istorija

U toku trajanja predstave mogao se primetiti i demonstrativni izlazak nekoliko pojedinaca. Možemo samo da nagađamo njihove razloge. Jeste da ova predstava daje umetnički i komični osvrt na našu nacionalnu istoriju, ali u zavisnosti od toga kako je ko doživljava. Istinskim ljubiteljima i poznavaocima naše istorije mogli su zasmetati pojedini segmenti ove predstave i smatrati se uvredljivim. Ali ipak, ostavimo sve to u domenu umetničkog dojma pojedinca.

Autor: Jelena Dopuđ
Foto: arhiva fotografija Pozorišta mladih