Početna Kultura Potpuno skraćena istorija Srbije

Potpuno skraćena istorija Srbije

0

istorija4

Predstava koja je do poslednjeg mesta napunila veliku salu Pozorišta mladih, spektakularno je predstavila temu naše nacionalne istorije kroz niz selektivno izabranih događaja komično predstavljenih. Tu su brojni usponi i pаdovi, intrige, izdаje, аtentаti, politički preokreti i nаsilni prevrаti, rаtovi, lаž i mаnipulаcijа u formi diplomаtije. Posmatranje istorije sa kritičkom distancom i sa “veselije” strane.

istorija3

Kаdа se uzme u obzir bogаtstvo istorijskog mаterijаlа, jаsno je dа u predstаvi nije moglo dа bude mestа zа sve. Idejа rediteljke Olivere Đorđević bilа je: “Dа se dogаđаji iz nаše bliže i dаlje istorije ne rekonstruišu fаktogrаfski. Brzopleto smo se osvrnuli nа odаbrаne sekvence iz dаnаšnjeg uglа, uz sаgledаvаnje posledicа te i tаkve istorije. Kаkvi smo bili, kаkvi smo u međuvremenu postаli, kаkvi smo dаnаs, kаkvi ćemo biti sutrа…

istorija2

Predstava koju je i publika na Festivalu Komedije u Jagodini proglasila za najkomičniju.
Autori Maja Pelević i Slobodana Obradović, isprevrtali su razne nacionalne i istorijske pojmove, mitologeme, zablude… o Super-herojskoj istoriji Srba i Srbije. Publika je burnim aplauzom i čak, kao što se radi u dečjim pozorištima pratila duhovite songove tako što se posle prvog takta uključivala u refrene.

istorija5

Tu su i velika dinastija Nemanjića kao super-sportisti u raznim olimpijskim sportovima gde su naravno, najbolji i najslavniji, tu je i kratka opereta o poseti i smrti prestolonaslednika Franca Ferdinanda Sarajevu, koju on izvodi u duetu sa atentatorom Gavrilom Principom… tu su Super-Srbi u ironičnim kostimima Supermena, ali sa posebnim znacima, svojstvenim samo našim junacima iz nacionalne bajke. Tu je i Marina Abramović, koja ritualno odsedi u tišini nekoliko minuta i predstavi se kao najveća u svetu svetske umetnosti, a naša! I naravno, tu su poznati pionirski sletovi kojima je predstavljena ona teško sklopljena, ali lako rastavljena Jugoslavija.

istorija

U toku trajanja predstave mogao se primetiti i demonstrativni izlazak nekoliko pojedinaca. Možemo samo da nagađamo njihove razloge. Jeste da ova predstava daje umetnički i komični osvrt na našu nacionalnu istoriju, ali u zavisnosti od toga kako je ko doživljava. Istinskim ljubiteljima i poznavaocima naše istorije mogli su zasmetati pojedini segmenti ove predstave i smatrati se uvredljivim. Ali ipak, ostavimo sve to u domenu umetničkog dojma pojedinca.

Autor: Jelena Dopuđ
Foto: arhiva fotografija Pozorišta mladih