Početna Kultura Povodom otvaranja izložbe, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog održana konferencija za štampu

Povodom otvaranja izložbe, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog održana konferencija za štampu

0

Kao što smo pisali o tome u četvrtak, 3. decembra, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog otvorena je izložba Moderne galerije iz Zagreba pod nazivom Miroslav Kraljević i sledbenici, kao prvo gostovanje reprezentativnog izbora hrvatskog slikarstva prve polovine 20. veka u Srbiji.

DSC_0726Sledećeg dana, u petak, 4. decembra u 11 časova, održana je konferencija za novinare. Prisutnima su se obratili govornici sa otvaranja izložbe, koji su detaljnije predstavili čitav projekat saradnje između Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Moderne galerije iz Zagreba, ujedno naglašavajući sveukupni značaj kulturne saradnje Srbije i Hrvatske.
Dr Jasna Jovanov je istakla da je projekat međumuzejske saradnje čiji su rezultat izložbe Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne i Miroslav Kraljević i sledbenici prvi u nizu budućih projekata i najavila gostovanje izložbe Nadežda Petrović: s obe strane objektiva u Modernoj galeriji u Zagrebu naredne godine.

DSC_0728Biserka Rauter Plančić izrazila je izuzetno zadovoljstvo nastupom Moderne galerije u Novom Sadu, naglašavajući da se ona sada predstavlja u jednom od svojih najlepših izdanja, delima prvaka hrvatske slikarske moderne – Miroslava Kraljevića i nastavljača njegove inovativne slikarske brazde uzorane davne 1912. godine.
Slaviša Grujić je svoje otvoreno oduševljenje izložbom hrvatskog slikarstva iskazao citirajući slikara Milivoja Uzelca povodom Kraljevićeve izložbe u Zagrebu davne 1913: „Bila je to čudesna atmosfera… Na prstima se hodalo kroz tu izložbu, iz poštovanja… Šutilo se i gledalo. Bio je to moj najdublji utisak.“ Grujić je istakao i vrednost pratećeg kataloga kao značajnog segmenta izložbe.
Takođe, izložba je prema Grujiću primer za dalje projekte saradnje između Hrvatske i Vojvodine, gde svaka strana treba da ponudi ono što je najvrednije iz nacionalne kulturne baštine.
Tedi Lušetić je dodao da će Grad Zagreb dati punu podršku u daljim projektima.
Autor izložbe dr Zvonko Maković je rekao da će se osmogodišnja saradnja sa Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog uspešno nastaviti pripremama za veliku retrospektivnu izložbu Save Šumanovića u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu početkom 2017. godine.

Izložbu Miroslav Kraljević i sledbenici publika će moći da pogleda do 21. februara.

Autor: NS Hronika