Početna Kultura Poziv Novosađanima da ustupe predmete iz perioda SFRJ za izložbu

Poziv Novosađanima da ustupe predmete iz perioda SFRJ za izložbu

0

Izložba „SFR YU“ biće organizovana tokom septembra u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića, a deo izložbe biće predmeti koje Galeriji budu ustupili Novosađani.

Izložba se organizuje se u okviru projekta „Šetnja kroz istoriju dizajna u Vojvodini“ i, kako za 021 kaže kustoskinja izložbe Jovanka Stolić, pokušaj je da se povuku paralele između dela klasičnog slikarstva i dela grafičkog i industrijskog dizajna.

– Planiramo da predstavimo ulja na platnu, grafike, tapiserije i crteže iz fonda Poklon zbirke koji su svedočanstva razvoja dizajna kod nas i upotrebnih predmeta iz ’60-ih, ’70-ih i ’80-ih godina prošlog veka koji se nalaze u vlasništvu građana Novog Sada – navodi Jovanka Stolić.

Iz Galerije pozivaju Novosađane da im za ovu izložbu ustupe predmete iz perioda SFRJ, iz nekoliko kategorija: kućni aparati, aksesoari, drvene igračke, modni časopisi, stripovi i zidni satovi.

Jovanka Stolić navodi da se izložba bavi periodom koji predstavlja početak modernizma kod nas: “To je period kada se dešava proces osavremenjavanja države, usavršavanje industrijske proizvodnje, razvoj novih tehnologija, otkriće novih veštačkih materijala… Dešavaju se i promene u društvu, stvara se srednja klasa, koja formira ukus i čije su materijalne mogućnosti povećane, što je u stvari otvorilo vrata za kompletno preoblikovanje čovekovog okruženja.”

Predmeti se mogu doneti do 30. avgusta u Poklon zbirku Rajka Mamuzića, u Vase Stajića 1, u periodu od 9 do 15 časova.

Izvor: 021, novisad.com
Foto: Pixabay