Početna Kultura Predavanje “Ispovest švedskog seksiste”

Predavanje “Ispovest švedskog seksiste”

0

11041556_600124483436095_203418820230343735_n

U Omladinskom centru CK13, u Novom Sadu, sutra, 28. aprila sa početkom u 19 časova, biće održano predavanje “Ispovest švedskog seksiste” švedskog pisca Larš Ejnar Engstrem.

Kad je shvatio da nikad nije ni pomislio na činjenicu da se Švedska suočava s problemima seksualnog uznemiravanja na poslu, kao i na razlike u primanjima između muškaraca i žena koji rade isti posao, ili na to da žene nedeljno neplaćeno rade čitavih dvadeset sati više nego muškarci, Larš Ejnar je shvatio da je i on sam seksista. Smatrao je da je bolji od žena, samo zato što je muškarac.
Ovo je lična priča o tome kako se prelazi put od seksizma do feminizma.

Seksista u Švedskoj? Da li je to uopšte moguće? U Švedskoj, zemlji jednakih mogućnosti? Poslušajte predavanje Larša Ejnara.

Lars Einar Engström (Larš Ejnar Engstrem), aprilski gost Krokodilove Kuće za pisce, po profesiji psiholog, slobodni je pisac i predavač iz Švedske. Autor je četiri knjige eseja, od kojih su tri prevedene i na engleski jezik. Redovno piše kolumne za Švedsku poslovnu školu, a svoje tekstove objavljuje u raznim novinama i časopisima širom Skandinavije. Sarađuje i s organizacijom Catalyst iz Njujorka, za koju piše tekstove o rodnoj i drugim vrstama ravnopravnosti.
Larš je držao predavanja o rodu, ravnopravnosti i liderstvu u Skandinaviji, Velikoj Britaniji, Litvaniji, Rusiji, Poljskoj, Holandiji, Sjedinjenim Državama… Živeo je i radio u Parizu, Londonu i Briselu.

Trenutno piše knjigu o seksizmu, rasizmu i rodnoj raznovrsnosti u Evropi.

Autor: NsHronika.rs