Početna Kultura Predavanje “Muzika i muzičari Pavla Beljanskog” 1. oktobra

Predavanje “Muzika i muzičari Pavla Beljanskog” 1. oktobra

0

Početak jesenje sezone u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog je u znaku izložbe Muzički intermeco, a od sada i novog muzejskog veb sajta, osmišljenog u cilju unapređenja njenog vizuelnog identiteta i komunikacije s javnošću.

Novi sajt proizašao je iz želje da se odgovori na brojne izazove i sve raznovrsnije tehničke mogućnosti koje su na raspolaganju muzejima.

Od sada, pratite Spomen-zbirku na www.beljanskimuseum.rs kao i na društvenim mrežama Instagram i Facebook i YouTube kanalu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Program izložbe

MUZIČKI INTERMECO

Kolekcija gramofonskih ploča Pavla Beljanskog 11. septembar – 18. oktobar 2020.

Autor projekta: Jasmina Jakšić Subić, viši kustos
Spomen-zbirka Pavla Beljanskog
Muzika i muzičari Pavla Beljanskog

Predavanje: dr Ira Prodanov, Akademija umetnosti u Novom Sadu

Četvrtak, 1. oktobar, 18 časova

Zbirka ploča Pavla Beljanskog reprezentuje ne samo pasioniranu strast prema muzici i muzičkim zbirkama vlasnika, nego – kako će u predavanju dr Ira Prodanov predstaviti – i muzički ukus jednog vremena „zamrznut“ na nosačima zvuka prve polovine 20. veka. Izlaganje će pratiti komentari o pojedinim delima ili izvođenjima i njihovom značaju u samoj zbirci.

O IZLOŽBI

Svedočanstva o životu i ličnosti diplomate Pavla Belljanskog, pored kolekcije umetničkih dela prve polovine 20. veka pružaju i predmeti iz manje poznatih zbirki njegovog legata. Ovom postavkom prvi put se prikazuje zbirka gramofonskih ploča u celini, koja svedoči o ukusu kolekcionara i njegovoj posvećenosti muzici. Kolekcija gramofonskih ploča Pavla Belјanskog obuhvata reprezentativna izdanja klasične muzike na pločama od šelaka. Na više od devedeset snimaka sačuvana su različita dela čuvenih kompozitora iz doba baroka, bečke klasike, romantizma i s početka 20. veka. Zahvalјujući ovoj kolekciji, saznajemo više o diplomatskim boravcima Beljanskog u inostranstvu, gde ga je kolekcionarska strast, uz obilaske muzeja, galerija i antikvarnica, vodila i ka reprezentativnim prodavnicama ploča u Francuskoj i Italiji. Izložbu prati katalog kolekcije ploča Pavla Belјanskog sa tekstovima autorke projekta Jasmine Jakšić Subić, višeg kustosa, i muzikologa prof. dr Ire Prodanov i dr Milana Milojkovića sa Akademije umetnosti u Novom Sadu. Postavka je otvorena do 18. oktobra 2020, uz prateći program sa slušanjem muzičkog izbora inspirisanog kolekcijom ploča Pavla Beljanskog.

Izvor: RTV
Foto: Promo / SZPB