Početna Kultura Predavanje “Uspomene iz Pariza: Hodočašća srpskih umetnika” u SZPB

Predavanje “Uspomene iz Pariza: Hodočašća srpskih umetnika” u SZPB

0
Kosta Hakman, Predgradje, 1928, SZPB

Predavanje “Uspomene iz Pariza: Hodočašća srpskih umetnika” održaće dr Ana Milošević u četvrtak, 18. jula, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, s početkom u 19 časova.

Franscuska prestonica predstavljala je važno odredište na putu razvitka diplomatskih karijera Pavla Beljanskog i Ive Andrića, kao i mesto susreta sa umetnicima koji su dolazi u Pariz da se upoznaju sa savremenim tendencijama u umetnosti, muzejima i galerijama.

Dr Ana Milošević govoriće o stvaranju manjih srpsko/jugoslovenskih „kolonija“ na Monparnasu i Malakofu u trećoj i četvrtoj deceniji 20. veka, te o srpskim umetnicima koji postaju deo internacionalne umetničke scene – izlažu, druže se, razmenjuju iskustva.

Oni koji nisu mogli da priušte da studiraju ili žive u Parizu dolazili su na kraće „intenzivnije“ studijske boravke koji su imali karakter umetničkog hodočašća. Za relativno kratko vreme trebalo je videti sva čuda, obići znamenitosti, upiti atmosferu, istoriju i kulturu francuske prestonice, a prikupljene utiske poneti sa sobom kući na crtežima i slikama.

Od mnogih lica Pariza, ovi umetnici-hodočasnici biraju ona za koja smatraju da najbolje reprezentuju kako identitet grada tako i njihov umetnički identitet.

Predavanje se održava u sklopu trenutno aktuelne izložbe “Pavle Beljanski i Ivo Andrić: diplomate i darodavci” u Spomen-zbirci koja je nastala kao rezultat saradnje sa Muzejem grada Beograda u okviru kojeg se nalazi Spomen-muzej Ive Andrića.

Autorke izložbe su MA Gordana Gajić iz Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Tatjana Korićanac iz Muzeja Grada Beograda, a ovim projektom Spomen-zbirka obeležava 100 godina od početka diplomatske karijere Pavla Beljanskog u Stokholmu 1919. godine.

Izložbom se ističe pripadnost istom kulturnom miljeu ličnosti Pavla Beljanskog i Ive Andrića na osnovu kontakata i poznanstava sa umetnicima, kao i sadržaja njihovih likovnih zbirki.

Izložba obuhvata izbor dela iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i dela iz umetničke zbirke Ive Andrića istih autora, a u postavku su inkorporirani panoi sa izložbe Muzeja grada Beograda “Ivo Andrić: pisac i/ili diplomata”.

Izložba s emože pogledati do 4. avgusta 2019. godine.

Realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine.

Medijski pokrovitelji: RTV Vojvodine, Color Media Communications, Radio Beseda. Izložbu prati bogat program u vidu predavanja, projekcija i kreativnih radionica za najmlađe.

Autor: NsHronika
Foto: Promo