Početna Kultura Predstavljanje knjige “Vek slikan mikrofonom: knjiga za čitanje i slušanje”

Predstavljanje knjige “Vek slikan mikrofonom: knjiga za čitanje i slušanje”

0

Digitalni omladinski centar (Vojvode Putnika 1) biće domaćin promocije knjige Dragoslava Simića“Vek slikan mikrofonom: knjiga za čitanje i slušanje – Četrdeset priča iz usmene istorije 20. veka” u utorak, 18. aprila, sa početkom od 19 časova.

O knjizi će, pored autora, govoriti dr Vladislava Gordić Petrović i dr Vladimir Gvozden.

Urednica programa biće Vesna Živković.

Dragoslav Simić je, u našem veku, slušao učesnike svojih radio-emisija, značajne ličnosti iz sveta kulture, umetnosti, sporta i politike, i “zapisivao” ove interesantne razgovore mikrofonom. Sve što je uradio u profesionalnom životu kao urednik emisije “Govori da bih te video” Radio Beograda 2, Simić je sačuvao na svojoj elektronskoj platformi… U novoj, tehnološkoj eri pronašao je dragocen način još intezivnijeg i bogatijeg prikupljanja i arhiviranja govorne istorije.

Pričama u knjizi prethodi kratak tekst koji sadrži osnovne podatke o ljudima koji govore i povezuje radio-novinara sa ličnostima iz knjige. Uz svaku priču dat je QR kod koji omogućava da, na sajtu autora, čujete izvorni snimak izabrane priče. Kontakt sa izvornim pričama preko QR koda ovu knjigu-zbirku čini jedinstvenom u domaćoj izdavačkoj praksi. Autor knjige je i autor sajta pa je tako došlo do efektnog spoja pisanog i snimljenog teksta koji se može čitati u knjizi i slušati na sajtu. Izvori za priče su prepoznatljivi prema fotografijama i glasovima učesnika.

Izvor: Promo
Foto: Ilustracija/Pixabay