Početna Kultura Predstavljanje kompozicija Franje Štefanovića u Petrovaradinu

Predstavljanje kompozicija Franje Štefanovića u Petrovaradinu

0

Hrvatsko kulturno-prosvetno društvo Jelačić organizuje predstavljanje nosača zvuka izabranih svetovnih i duhovnih kompozicija autora Franje Štefanovića (1879-1924), plodnog petrovaradinskog kompozitora i orguljaša.

Predstavljanje će biti upriličeno u subotu, 7. decembra u Petrovaradinu. Pre predstavljanja, svečano će biti otkriven obnovljeni nadgrobni spomenik na grobu Štefanovića, na Staromajurskom groblju u Petrovaradinu u 16 sati, nakon čega će uslediti predstavljanje CD-a u hotelu Leopold i na Petrovardinskoj tvrđavi u 17 sati. CD će predstaviti Marija Adamov, muzikologinja i Petar Pifat, orguljaš i predsednik HKPD Jelačić.

Štefanović je rođen u Petrovaradinu. Učiteljsku školu završio je u Osijeku 1897. godine. Prve kompozicije komponovao je tamo, ali i u mestima u Sremu u kojima je bio učitelj: Starom Slankamenu, Čereviću i Petrovaradinu. Bio je orguljaš u katoličkim crkvama ovog dela Srema, a najduže u petrovaradinskim crkvama. Vrativši se 1906. u Petrovaradin, nastavlja učiteljski i muzičko-pedagoški posao. Od 1907, narednih osam godina, bio je dirigent Hrvatskog pevačkog društva „Neven“. Napisao je 71 kompoziciju za muške horove i 37 za mešovite. Ima i 15 samopeva za glas i klavir te jednu kompoziciju za solo-pevače i mešoviti hor uz pratnju klavira. Sačuvane su i njegove 22 dečje kompozicije. Napisao je i dvadesetak fuga za klavir i kratki klavirski komad “Laku noć”. Od crkvenih dela napisao je 17, uključujući i pet misa, uz još tri harmonizacije.

Iako se dvadesetih godina prošlog veka počeo povlačiti iz javnog života, nije se prestao baviti muzikom nego se još više posvetio pedagogiji. Prvu operu „U Vilinoj gori“ Štefanović je napisao i izveo sa svojim učenicima 1918. godine. Godine 1919. komponovao je operu „Šumska kraljica“ na riječi Mihovila Pajca, što je postalo njegovo najpopularnije delo i prva na svetu opera za decu.

Izvor i foto: Promo/Hrvatsko kulturno-prosvetno društvo Jelačić