Početna Kultura Predstavljeni prvi rezultati projekta Evropska prestonica kulture

Predstavljeni prvi rezultati projekta Evropska prestonica kulture

0

Dosadašnji rezultati projekta Evropska prestonica kulture 2021 predstavljeni su danas na edukativnoj konferenciji “Neutralno” u Studiju M.

Direktor Fondacije “Novi Sad 2021” Nemanja Milenković istakao je da su stubovi mosta koji su izgrađeni ove godine najvažniji za realizaciju ovog projekta, a da je najveće ulaganje bilo u ljude.

Prvi put posle 300 godina sređuje se podgrađe Petrovaradina, posle 200 godina rekonstruiše se Svilara, a posle 100 godina Kineska četvrt. Posle gotovo 70 godina kroz projekat “Nova mesta” urediće se uži centar grada, a nakon gotovo 60 godina muzička i baletska škola dobijaju svoj stalni dom. Prvi put u istoriji Novi Sad dobija koncertnu dvoranu, sređuju se i izgrađuju nove četiri kulturne stanice koje će početi sa radom u narednih godinu dana… Zato je naša vizija “Za nove mostove”: Početak novog. Sada“, naveo je Milenković.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da je prva godina najteža i da su rezultati najmanje vidljivi za javnost, jer su brojni procesi u pripremnoj fazi, ali ističe da je mnogo toga već sada očigledno.

Počeli su radovi na omladinskom kreativnom polisu na prostoru Kineske četvrti, što je od značaja za grad i mimo ovih evropskih projekta, jer podiže kvalitet života pre svega za mlade, kulturne poslenike i nevladin sektor, i tako nešto nema niko u Srbiji. Počeli smo da investiramo u kulturne stanice u različitim delovima grada, kao što je na primer stara Svilara na Podbari, i to je poklon Almašanima povodom 300 godina postojanja najstarijeg dela grada. Imaćemo i snažne finansijske podsticaje od pokrajine i republike, ali pre svega gradimo neuporedivo bolji imidž Novog Sada i Srbije. Imamo 40 odsto više turista u prva tri meseca 2018. nego u istom periodu prošle godine, a 2017. je bila najbolja do sada. Bili smo uporni, jer je važno da građani razumeju zašto je ovo značajno za njih, a politička stabilnost je preduslov da se savladaju sve prepreke“, istakao je Vučević.

Predsednik EUNIC klastera Srbije Johanes Iršik rekao je da je impresioniran onim što je urađeno do sada u okviru projekta “Novi Sad 2021”, a da će konferencija “Neutralno” doprineti rešavanju pitanja vođenja i finansiranja kulturnih prostora, ali i njihovog povezivanja sa sličnim prostorima iz drugih evropskih gradova.

Edukativna konferencija Fondacije samo je jedan od događaja organizovanih povodom Dana pobede u Novom Sadu.

Izvor: 021.rs
Foto: EPK2021