Početna Kultura Premijera baleta “Ohridska legenda“: U Srpskom narodnom pozorištu predstava čuvenog baleta Stevana...

Premijera baleta “Ohridska legenda“: U Srpskom narodnom pozorištu predstava čuvenog baleta Stevana Hristića

0

Balet Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu privodi kraju probe baleta „Ohridska legenda“, najpopularnijeg i najpoznatijeg muzičko-scenskog dela srpske umetničke muzike i Stevana Hristića (1885- 1958) koje će premijerno biti izvedeno u subotu, 30. oktobra na sceni „Jovan Đorđević“ u 19.00 časova.

Za libreto Hristiću je poslužila narodna legenda o devojci, turskoj robinji, koja se čudesno spasava, pretvarajući se u golubicu i tako leti u slobodu. U podeli su prvaci, solisti i ansambl Baleta, uz učešće Hora i Orkestra Opere SNP-a.

Koreograf i reditelj je Vladimir Logunov, gost iz Beograda.

Dirigent je Aleksandar Kojić, scenograf Saša Senković, kostimograf Mirjana Stojanović Maurič, dizajner svetla Marko Radanović.

Hristićeva „Ohridska legenda“ je prvi srpski i u nekim elementima neprevaziđeni nacionalni balet, delo koje prožimaju melodije čuvenih i toliko voljenih napeva „Pušči me“ i „Biljana platno beleše“, a za muziku sveta vila i rusalki našao je pravi muzički jezik za svet bajki, koristivši sve tekovine poznog romantizma i muzičkog impresionizma.

Ovu predstavu podržala je Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada.

Izvor: Novosti
Foto: Srđan Doroški