Početna Kultura Premijera baleta „Vragolanka“ u Srpskom narodnom pozorištu

Premijera baleta „Vragolanka“ u Srpskom narodnom pozorištu

0

U toku su probe za komični balet u dva čina „Vragolanka“ (La fille mal gardée), koja će se izvoditi na muziku francuskog kompozitora alzaškog porekla Luja Jozefa Ferdinanda Herolda, libretu Žana Dobervala i muzičkim aranžmanima Džona Lančberija.

Koreograf i reditelj je Kalin Hanciu, gost iz Rumunije, koji već drugu sezonu, kao baletski pedagog, sarađuje sa Baletom SNP-a. Dirigovaće Aleksandar Kojić, scenografiju potpisuje Saša Senković, kostime kreira Mirjana Stojanović Maurič, svetlo dizajnira Marko Radanović. Učestvuju prvaci, solisti i ansambl Baleta i Orkestar Opere SNP-a.

Premijera u Srpskom narodnom pozorištu je planirana za subotu, 23. februara 2019. godine, a prva repriza 26. februara, na sceni „Jovan Đorđević“ s početkom u 19 časova.

Sadržaj baleta „Vragolanka“ je jednostavna priča o uzaludnim naporima bogate posednice, udove Simon (koju tradicionalno tumači muški baletski igrač), da spreči ljubav između svoje lepe kćerke Lize i siromašnog mladića Kolena. Iako su uzaludni njeni napori da Lizu uda za pomalo šašavog sina bogatog gazde, na kraju trijumfuje ljubav mladih, bez obzira na različitost njihovog porekla. U igračkom pogledu, „Vragolanka“ ima razvijenu koreografsku svitu igara (plesovi žetelaca, solo-deonice udove Simon i nesuđenog mladoženje Alena, puni su blage groteske), sa duetima protagonista u svakom činu.

Za dvestotrideset godina svog postojanja ovaj balet je doživeo brojne verzije i transformacije, verovatno kao nijedan drugi baletski naslov. Kroz istoriju su dodavani, menjani i adaptirani muzički tekstovi kao i koreografski materijal, a koreografi su, nastavljajući se na prethodnike, menjali, usavršavali i dodavali nove ideje. Imajući u vidu da su razlike originalne verzije i kasnijih romantičnih i klasičnih verzija 19. i 20. veka u Rusiji, Francuskoj, Britaniji i SAD dovedene do neprepoznatljivosti, kao i to da se balet izvodi pod različitim imenima (Vragolanka, Uzaludna predostrožnost, Slabo čuvana devojka), većina verzija pokušava da uhvati onaj duh idealizovanog sela francuske provincije 18. veka i čistu ljubav glavnih protagonista.

Balet je u SNP-u izvođen pod naslovom „Vragolanka“ premijerno 1973. i 1986 (obnovljeno 1991), u koreografiji i režiji Ike Otrina. „Vragolanka“ je bila na baletskom repertoaru sve do sezone 1995/1996.

Foto: Aleksandar Ramadanović