Početna Kultura Premijera drame “Ivona, burgundska kneginja”” u SNP

Premijera drame “Ivona, burgundska kneginja”” u SNP

0

snp3652

U Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu danas je premijera drame “Ivona, burgundska kneginja”” poljskog pisca Vitolda Gombroviča, u režiji Radoslava Milenkovića.
Taj klasični komad svetske dramske literature, objavljen tridesetih godina minulog veka, kod nas je vrlo retko igran, a u SNP će prvi put biti izveden.
Najavljujući predstavu, reditelj Milenković je u izjavi Tanjugu ocenio da je taj Gombrovičev komad “veličanstven po svojoj priči, stilu, pitanjima koja pokreće”, kao i da je savremenost odnosno svevremenost ključna karakteristika tog dramskog dela.

“Ovaj komad se bavi malim čovekom u njegovom sudaru sa svemoćnom vlašću i govori o tom bezizlazu u kojem se nalazi običan čovek”, rekao je reditelj napominjući da je svaka vlast po svojoj suštini prisila a, kako je dodao, “važnije je to kakvo društvo zapravo ta vlast proizvodi”.

U produkcijskom pogledu taj dramski komad je veoma zahtevan, ističe reditelj napominjući da se na sceni pojavljuje više od 20 glumaca što, kako je ocenio, samo potvrđuje velike mogućnosti i snagu dramskog ansambla SNP-a.

“Ova predstava je test snage za jednu pozorišnu trupu, odnosno ansambl”, tvrdi Milenković i ističući važnost afirmisanja mogućnosti dramskog sastava SNP-a, dodaje da je predstavu uradio sa sjajnom glumačkom ekipom.

Scengrafiju za dramu “Ivona, burgundska kneginja” uradila je Miljena Vučković, kostimograf je Jasna Badnjarević a igraju Marija Medenica, Jugoslav Krajnov, Tijana Maksimović, Marko Savić, Predrag Momčilović, Jovana Mišković Marko Vasiljević i drugi.

Autor: Tanjug
Foto: NsHronika.rs