Početna Kultura Premijera komedije “Jovanča na putu oko sveta“ u petak u SNP-u

Premijera komedije “Jovanča na putu oko sveta“ u petak u SNP-u

0

U Srpskom narodnom pozorištu u petak, 21. februara 2020. očekuje nas premijera komedije “Jovanča na putu oko sveta“ prema delu “Put oko sveta“ Branislava Nušića, u režiji Zoltana Puškaša, na sceni “Pera Dobrinović”, s početkom u 19.30 časova.

Nušićev “Put oko sveta“ napisan je davne 1911. godine, i rado je igran na mnogim pozornicama, prevashodno kao komedija koja prati dogodovštine čuvenog Jagodinca, Jovanče Micića.

U humorističkom delu genija smeha trgovac Jovanča je izvukao glavni dobitak – besplatnu kartu za putovanje oko celog sveta. Putujući raznim kontinentima, on svuda nailazi na svoje zemljake…

“Srba ima svuda po svetu, tako je bilo u Nušićevo vreme, tako je i danas. Apsurdnom, političkom satirom sa plesom i muzikom, pokazujemo da nigde na svetu nije idealno, da su prevaranti svuda isti, da zaboravljamo da budemo srećni, veseli, a politika se (u suštini) ne menja. To je naše ogledalo. U predstavi na fin način pokazujemo kakvi smo mi u različitim situacijama. Finim humorom. Komediju treba ozbiljno igrati, sa dubinom, da dobijemo gorku komediju!” , kaže Zoltan Puškaš.

Foto: Srđan Doroški.