Početna Kultura Premijera mjuzikla “Violinista na krovu”

Premijera mjuzikla “Violinista na krovu”

0

violinista-na-krovu-jpg_660x330

Čuveni mjuzikl “Violinista na krovu”, u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu i Novosadskog pozorišta/Ujvideki sinhaza, premijerno će biti izveden sutra na sceni “Pera Dobirinović” SNP-a, najavljeno je u tom najstarijem domaćem teatru.
Inicijativa za tu zajedničku predstavu, u režiji gosta iz Mađarske Atile Bereša, potekla je od direktora Novosadskog pozorišta Valentina Vencela “i hvala mu na odličnoj ideji”, rekao je na konferenciji za novinare upravnik SNP-a Aleksandar Milosavljević.
Tako će se, posle više od decenije, na sceni SNP-a ponovo naći ta izuzetno popularna i mnogoizvođena predstava, rađena po delu pisca Džozefa Stejna i kompozitora Džerija Boka, ali ovoga puta u nešto drugačijem pozorišnom viđenju od one prethodne, koja je prvi put postavljena 1992. godine, u režiji Voje Soldatovića sa Zafirom Hadžimanovim u glavnoj ulozi.

U novom “Violinisti na krovu” mlekadžiju Tevjea igra Aron Balaž, njegova žena Golde je Gordana Jošić Gajin, a u ulogama njihovih kćeri nastupiće Emina Elor, Agota Ferenc i Jovana Balašević.

Kada je pre sedam nedelja počeo rad na predstavi sa, kako je rekao jako dobrim glumcima srpskog i mađarskog pozorišta u Novom Sadu, reditelj Bereš je napomenuo da je u prvom redu želeo da na sceni ispriča priču u čijoj je osnovi pitanje humanosti.

Ističući zadovoljstvo radom sa te dve grupe odličnih glumaca “koje treba jako poštovati i ceniti”, on je naglasio da su oni u tu predstavu uložili mnogo energije, što će publika svakako moći da oseti.

“Violinista na krovu” je pre svega “ljudski i duboko human komad”, naveo je Bereš i dodao da će tom predstavom publici biti ponuđeno ono “najhumanije što čovek čoveku može dati – nadu, radost, humor…”.

U predstavi, čija je tema svakodnevica i sudbina siromašnih Jevreja u carskoj Rusiji početkom prošlog veka, igraju i Sara Todorić, Milovan Filipović, Nebojša Savić, Atila Giric, Atila Mađar, Milorad Kapor, Gordana Đurđević Dimić, Silvia Križan, Igor Pavlović, Daniel Husta, Ištvan Kereši i mnogi drugi.

Predstava “Violinista na krovu” reprizno će biti izvedena 25. maja, a potom 3. i 4. juna.

Autor: Tanjug
Foto: snp.org.rs