Početna Kultura Premijera predstave o holokaustu “Na unutrašnjem moru” u Novom Sadu

Premijera predstave o holokaustu “Na unutrašnjem moru” u Novom Sadu

0

Premijera predstave “Na unutrašnjem moru” Edvarda Bonda, biće održana 5. februara u 19 časova na velikoj sceni u Novosadskom Pozorištu (Ujvideki Színhaz).

Projekat “Na unutrašnjem moru” je diplomska predstava režiserke Andreje Kargačin, studentkinje završne godine Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, smer za pozorišnu i radio režiju pod mentorstvom redovne profesorke Ivane Vujić Kominac (šef klase) i Snežane Trišić, docentkinje.

Igraju: Milica Grujičić, Aleksandar Sarapa, Milena Dautović i Vera Hrćan Ostojić.

Pozorišna predstava prema drami britanskog pisca Edvarda Bonda je antifašistička bajka koja govori o holokaustu tokom Drugog svetskog rata, kao i o povratku fašizma u današnjicu.

Ova predstava pokušava da publici prikaže paralelu između fašizma i kapitalizma, pre svega u njihovoj zajedničkoj osobini da suzbijaju slobodnu ljudsku misao i maštu, što Edvard Bond uočava i problematizuje u svojim komadima.

Dramsko delo “Na unutrašnjem moru” ukazuje na mučiteljski model koji je u periodu kapitalizma, duboko rasprostranjen pre svega na radničkoj klasi, odnosno nad radnicama i samohranim majkama.

Ova predstava je nastala iz potrebe da se autori bave pozorištem koje u stanju ovako složene svetske krize ima smisla i pitaju se kakvu priču je smisleno ispričati na korak od smaka sveta?

Edvard Bond u drami “Na unutrašnjem moru” spaja kapitalizam i nacizam sagledavajući kapitalizam ne samo kao uzrok ili posledicu nacizma, nego kao drugo ime za sličan totalitarni režim koji okupira ljudski um, vreme i maštu.

Kako navodi rediteljjka, ima mnogo takvih tekstova, ali retko se dešava da su napisani – za decu.

U tom smislu ovo je drama o odrastanju, o tome kako sačuvati dečiju kreativnost i osećaj odgovornosti u svetu koji se nije daleko odmakao od nacističke Nemačke.

Osim rediteljke Andreje Kargačin, koja će ovom predstavom diplomirati, autorski tim čine scenograf Darija Dragojlović, kostimograf Miloš Janjić, dizajner svetla Stefan Milošević, dok zvuk potpisuje Katarina Ranković.

Asistenti scenografa su Vladimir Ilić i Konstantinos Petrović, asistentkinja rediteljke je Ana Morača, organizatorka – Ivana Purtić, i producenti – Ana Konstantinović i Željko Grulović.

Produkciju potpisuju Fakultet dramskih umetnosti i Novosadsko pozorište, a projekat realizuje Šok ZaDruga (Mulitmedijalni centar Led Art) u kojoj je Andreja Kargačin najmlađa članica.

Finansijsku podršku je omogućila Rekonstrukcija Ženski fond (RŽF) u okviru programa podrške Specijalni fokus 2022.

Izvor: RTV.rs, Tanjug
Foto: Novosadsko pozorište