Početna Kultura Premijera predstave “Razumnih šou” u utorak u SNP-u

Premijera predstave “Razumnih šou” u utorak u SNP-u

0

Novosadska premijera predstave “Razumnih šou” biće održana u utorak, 28. marta, na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta.

Komad je direktno inspirisan romanom “Zločin i kazna” F. M. Dostojevskog, ali autori ove drame (Božidar Knežević – dobitnik Sterijine nagrade za originalni dramski tekst i Ivan Cerović – koji je režirao “Razumihin šou” i igra Raskoljnikova u komadu) svima poznatu priča o studentu koji “zbog viših ciljeva” ubije dve babe, a onda se pokaje, smeštaju u dvadeset prvi vek, pred televizijske kamere.

“Razumihin šou” se ne bavi samo “običnim” zločinom (i kaznom), nego i pitanjem “ko je veći zločinac i ko je strašniji glavoseča: sekira ili televizija?” I kakva nam kazna sleduje. Autori komada, koliko god pitanje “sekira ili televizija” delovalo ironično, baš u tom pitanju nalaze ključni etički problem današnjice – pokušaj da se sama etika relativizuje, odnosno da se etička pitanja uopšte i ne postavljaju.

Božidar Knežević ima više od 70 književnih narada, među kojima je i nagrada Sterijinog pozorja za najbolji dramski tekst za dramu “Ilustrovana enciklopedija nestajanja”. Autor je drame “Porno”, drame “Čovek zvani Če”, drame “Dan kada smo se sreli” i adaptacije drame “Šest lica traži pisca”. Napisao je scenario za mini tv seriju “Dupli Dobrica&Doktor Delta”, a učestvovao je i kao koscenarista u realizaciji animiranog SF filma “Mahniti”. Umetnički je direktor multimedijalne umetničke trupe “Duplo dno” i producentske kuće “Insomnia film”.

Ivan Cerović je diplomirao glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Radeta Markovića. Za vreme studija postao je stipendista SNP-a, gde i sada igra. Studirao režiju na fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Egona Savina.

U komadu igraju Aleksandar Lazić, Zoran Ćosić, Ivan Cerović, Aleksandra Pejić, Maja Ilić, Jovan Mijović i Elusive band, kostimi su delo Snežane Janjić Horvat, a scenografiju potpisuje Miloš Vujanović.

Predstava je rađena u koprodukciji Duplog dna (Novi Sad), FDU (Beograd) i Narodnog pozorišta (Beograd).

Autor: NsHronika