Početna Kultura Premijera predstave “Travnička hronika” u režiji Nikite Milivojevića uskoro u SNP-u

Premijera predstave “Travnička hronika” u režiji Nikite Milivojevića uskoro u SNP-u

0

Nakon “Veštica iz Salema”, rediteljskog prvenca u SNP-u, Nikita Milivojević nastavlja svoj umetnički rad postavljanjem “Travničke hronike” Ive Andrića, za koju potpisuje adaptaciju, dramatizaciju i režiju.

Premijera predstave zakazana je za subotu, 12. oktobar. na sceni “Pera Dobrinović” u 19.30 sati.

Predstava se radi u saradnji Srpskog narodnog pozorišta sa somborskim Narodnim pozorištem.

Igraju: Marija Medenica, Jugoslav Krajnov, Tijana Marković, Branislav Jerković, Aleksandar Gajin, Dušan Jakišić, Nebojša Savić, Miroslav Fabri, Dušan Vukašinović, Ninoslav Đorđević, Zoran Karajić, Marko Savković, Vladimir Milojević, Sonja Isailović, Ivan Đurić i Marko Marković.

Kompozitor je Dimitris Kamaratos, za scenski pokret i vokalni trening zadužena je Amalija Benet (za koreografiju predstave “Veštice iz Salema” dobila je Godišnju nagradu SNP-a i Specijalnu nagradu za pokret i izbor muzike na 69. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine, Zrenjanin, 2019), scenografi su Nikita Milivojević i Željko Piškorić, kostomograf Marina Sremac.

Reč reditelja:

– Neke od najlepših stranica ispisanih na srpskom jeziku nalaze se u romanu Travnička hronika: … “Jer, zašto da moja misao, dobra i prava, vredi manje od iste takve misli koja se rađa u Rimu ili Parizu? Stoga što se rodila u ovoj dumači koja se zove Travnik? I zar je moguće da se ta misao nikako ne beleži, nigde ne knjiži?”
Nosio sam ovu Andrićevu misao bezbroj puta na sve strane sveta kao neki svoj lični prtljag. Travnička hronika je za mene kao ona sveća u romanu, što gori danju i noću na turbetu Abdulah paše: … “ono malo svetla da osvetli sav mrak koji se vekovima nakupio oko nas.”
To je ona ista sveća koju nosi junak Tarkovskog kroz prazan bazen. Tom svećom, u mraku, počinje i naša predstava.

– Nikita Milivojević

Foto: SNP/Aleksandar Ramadanović