Početna Kultura Preminuo novosadski reditelj Voja Soldatović

Preminuo novosadski reditelj Voja Soldatović

0

Novosadski pozorišni reditelj Vojislav Soldatović preminuo je u četvrtak, 22. jula, u 75. godini života.

Rođen je 1945. godine u Novom Sadu. Otac Sava mu je bio novinar, majka Vera biolog, a stric Jovan poznati vajar.

Gimnaziju je završio u Novom Sadu, dok je režiju diplomirao u Ljubljani.

Soldatović je imao bogatu, višedecenijsku uspešnu karijeru u regionu i u svetu – režirao je više od 160 predstava. Tokom dugogodišnje saradnje sa radijskim i televizijskim kućama u Novom Sadu, Ljubljani i Mariboru realizovao je gotovo 200 režija.

Od 1967. do 1971. bio je član Srpskog narodnog pozorišta, a potom je narednih 20 godina bio reditelj Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru.

Devedesetih je radio u Pozorištu mladih u Novom Sadu, gde je šest i po godina bio upravnik, koji je uspostavio Veliku scenu. Predavao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Od 1999. godine, nakon obimnog režiserskog rada, postaje stalni reditelj Opere Srpskog narodnog pozorišta.

Ponekad se i sam hvatao u koštac sa glumačkim zadacima, radio je scenografije i skice kostima, pa čak i muziku za sopstvene predstave. Prevodio je, pisao i objavljivao tekstove u novosadskim listovima, režirao je na radiju i televiziji.

Višestruko je nagrađivan za svoj rad. Između ostalog, dobitnik je Borišnikove nagrade u Mariboru 1971. godine, dve nagrade Zlatni smijeh u Zagrebu 1988. godine, nagrade za režiju na Susretu vojvođanskih pozorišta 1997. godine, Zlatne medalje “Jovan Đorđević” 2000. godine, nagrade Iskra kulture 2002. godine itd.

Godine 1993. dobio je Oktobarsku nagradu Grada Novog Sada.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Izvor: 021.rs
Foto: Wikipedia