Početna Kultura Projekcija filma “Pisac i priča: stvaralačka biografija Ive Andrića” u SZPB

Projekcija filma “Pisac i priča: stvaralačka biografija Ive Andrića” u SZPB

0

U okviru pratećeg programa aktuelne izložbe “Pavle Beljanski i Ivo Andrić: diplomate i darodavci” u Spomeni-zbirci Pavla Beljanskog, u četvrtak, 11. jula, s početkom u 19 časova, održaće se projekcija filma „Pisac i priča: stvaralačka biografija Ive Andrića“ u okviru serijala Savremeno tumačenje srpske istorije, rediteljke Ivane Stivens (produkcija RTS – RTB, 2013).

Književno delo Ive Andrića čita se danas na gotovo pedeset jezika širom sveta, s novim tumačenjima i senzibilitetom 21. veka. Dr Žaneta Đukić Perišić, upravnica Zadužbine Ive Andrića i jedan od najboljih poznavalaca života i rada književnika, govori o svojoj doktorskoj disertaciji i jedinstvenom pristupu kroz koji uporedo sagledava književni rad i biografiju našeg nobelovca. Autorka preispituje Andrićevo delo kroz prizmu piščevog ličnog sveta, uspostavlja veze između umetnosti i života, otkrivajući skrivena literarna značenja, te osvetljava važne momente iz biografije književnika.

U Spomen-zbirci je u toku izložba “Pavle Beljanski i Ivo Andrić: diplomate i darodavci”, nastala kao rezultat saradnje sa Muzejem grada Beograda u okviru kojeg se nalazi Spomen-muzej Ive Andrića.

Ovim projektom, Spomen-zbirka obeležava 100 godina od početka diplomatske karijere Pavla Beljanskog u Stokholmu 1919. godine. Izložbom se ističe pripadnost istom kulturnom miljeu ličnosti Pavla Beljanskog i Ive Andrića na osnovu kontakata i poznanstava sa umetnicima, kao i sadržaja njihovih likovnih zbirki.

Izložba obuhvata izbor dela iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i dela iz umetničke zbirke Ive Andrića istih autora, a u postavku su inkorporirani panoi sa izložbe Muzeja grada Beograda “Ivo Andrić: pisac i/ili diplomata”.

Autorke izložbe su: MA Gordana Gajić, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Tatjana Korićanac, Muzej Grada Beograda.

Realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine.

Medijski pokrovitelji izložbe su: RTV Vojvodine, Color Media Communications, Radio Beseda.

Izložbu prati bogat program u vidu predavanja, projekcija i kreativnih radionica za najmlađe.

Foto: SZPB/Promo