Početna Kultura “Prolećni Brankovi dani 2023” u Karlovačkoj gimnaziji

“Prolećni Brankovi dani 2023” u Karlovačkoj gimnaziji

0

U sredu, 15. marta, u 11 časova u Svečanoj sali čuvene Karlovačke gimnazije, najstarije u Srba, svečano će biti otvoreni “Prolećni Brankovi dani 2023” u znaku obeležavanja 199. rođendana Branka Radičevića, najslavnijeg đaka ove školske ustanove.

Centralni događaj biće svečano uručenje “Pečata varoši sremskokarlovačke”, ugledne nagrade stare pedeset šest godina, jedne od najčuvenijih u regionu. Ovogodišnji laureati su: Perica Markov, Julija Kapornjai, Maja Belegišanin Ivanović i Slobodan Jović.

Na svečanom otvaranju biće i promovisan novi, upravo štampani “Branko”, list đaka i profesora Karlovačke gimnazije. U nastavku programa Svečanog otvaranja nastupiće hor Karlovačke gimnazije, sa dirigentom Rastkom Pavlovim, koji će izvesti “Himnu karlovačkih đaka”. Nastupiće dramska umetnica Danica Petrović, koja će premijerno interpretirati dve antologijske Brankove pesme “Molitva” i “Vragolije”. Zatim mlada operska pevačica Adriana Petrovski, u klavirskoj pratnji Sanje Grujić, koje će izvesti ariju Koštane iz istoimene opere Petra Konjovića“Stameno, mori Stameno”. Nastupiće i mlada etno-grupa “Vila” sa numerom iz naše bogate baštine. U programu će se pojaviti i mladi pesnik i pijanista Dimitrije Nikolić, kojem je upravo izašao pesnički prvenac u Brankovom kolu.

Ovogodišnji “Prolećni Brankovi dani 2023” trajaće od 15. do 28. marta u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu. To su datumi rođenja (1824. godine u Slavonskom Brodu) Aleksija (Branka) Radičevića, po starom (julijanskom) i novom (gregorijanskom) kalendaru. Na ovogodišnjoj prolećnoj manifestaciji biće priređen i Okrugli sto “Stvaralaštvo Nenada Grujičića” povodom pedeset godina od objavljivanja prve pesme, četrdeset pet godina od objavljivanja njegovog pesničkog prvenca “Maternji jezik” i četrdeset godina od dolaska u Brankovo kolo i saradnje sa Karlovačkom gimnazijom.

Na okruglom stolu će učestvovati dvadeset četiri naučnika, kritičara i pesnika, koji će osvetliti, najpre Grujičićevu poeziju, a zatim i prozu, drame, esejistiku i kritiku, polemike, doprinos narodnoj baštini, antologičarski rad, stvaralaštvo za decu i kulturno posleništvo. Na Okruglom stolu će učestvovati: Jovan Popov, Boško Suvajdžić, Ranko Risojević, Valentina Pitulić, Anđelko Anušić, Jovan Pejčić, Aleksandar B. Laković, Slađana Milenković, Predrag Jašović, Milutin Đuričković, Rastko Lončar, Jelena Aleksić, Milan Gromović, Aleksandra Marilović, Maja Belegišanin, Marija Jeftimijević Mihajlović, Ivan Despotović. Mirko Vuković, Todor Bjelkić, Damir Malešev, Milica Milenković, Đina Vesić, Dragana Lisić i Andrea Beata Bicok.

U nastavku “Prolećnih Brankovih dana 2023” biće promovisana upravo u Brankovom kolu štampana knjiga pesama Ranka Risojevića, aktuelnog dobitnika “Međunarodne nagrade Branko Radičević”, zatim antologija zaboravljenih i nepoznatih pesnika “Endemi pod prašinom” Rastka Lončara. Biće obeleženo i trideset godina od smrti Desanke Maksimović, koja je neprekidno dolazila na Brankovo kolo, na Stražilovo i u Sremske Karlovce. Sećanja drugih na slavnu Desanku kazivaće mlada glumica Danica Petrović. Svečano zatvaranje “Prolećnih Brankovih dana” biće u osnovnoj školi “Branko Radičević” u Novom Sadu, a slovo o velikom pesniku srpskog romantizma održaće Jasna Milenović, dobitnica “Pečata varoši sremskokarlovačke” (2018).

Izvor: RTV.rs
Foto: RTV.rs