Početna Kultura Promocija knjige “Maga Magazinović” u Srpskom narodnom pozorištu

Promocija knjige “Maga Magazinović” u Srpskom narodnom pozorištu

Promocija knjige “Maga Magazinović: moderna igra umesto doktorata iz filozofije” autorke dr Vere Obradović Ljubinković, biće održana u SNP-u, u četvrtak, 12. decembra, u donjem foajeu scene “Pera Dobrinović”, u podne.

O knjizi će govoriti: prof. dr Svenka Savić, prof. dr Vesna Krčmar, prof. mr Andrijana Videnović (prodekanka Dramskog odseka Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici), dr Ana Vuković, Iva Ignjatović (baletska igračica NP Beograd i članica predsedništva UBUS-a) i autorka.

Monografija predstavlja značajan doprinos u više oblasti: istoriji i teoriji moderne igre u Srbiji, rodnim studijama, kulturnoj istoriji, filozofiji i psihologiji umetnosti.

Promocija je organizovana u okviru obeležavanja 70 godina od osnivanja Baleta Srpskog narodnog pozorišta.

Maga Magazinović (1882-1968) bila je ličnost sa mnogo darova i mnogo znanja, pa su se i njeni angažmani razvijali u više pravaca: po vokaciji koreografkinja i profesorka filozofije, velika reformatorka u oblasti moderne igre, doprinosila je kao novinarka, teoretičarka, pisac, a umetničku igru je promišljala, tretirala i analizirala kao jezik skrivenih suština.

Autorka dr Vera Obradović Ljubinković, profesorka na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini – sa privremenim sedištem u Zvečanu, tokom svog dugogodišnjeg naučnog i umetničkog istraživanja nastanka i razvoja moderne umetničke igre u našoj sredini, proučavala je i umetnički doprinos Mage Magazinović.

Izvor: RTV
Foto: Promo