Početna Kultura Promocija knjige priča “Prepoznavanja” Jasne Dimitrijević

Promocija knjige priča “Prepoznavanja” Jasne Dimitrijević

0

CK13

Promocija knjige priča “Prepoznavanja” Jasne Dimitrijević održaće se u ponedeljak, 8. februara u 19h u Omladinskom centru CK13. Prva prozna knjiga Jasne Dimitrijević, autorke poznate po analitičkim tekstovima u Betonu, oštrim i lucidnim kritikama bez trunke zluradosti, donosi deset izvrsnih proznih minijatura pod zajedničkim nazivom “Prepoznavanja”.

Knjiga je pobedila na konkursu Gradske biblioteke “Karlo Bijelicki” u Somboru i objavljena je u ediciji “Golub” koji podržava prva izdanja neafirmisanih autora.

Jasna Dimitrijević se u svojim pričama bavi iskustvom izbeglištva, urbanim getima, kritikom imigracione politike zapadnih zemalja, klasnih razlika u istim tim zemljama, kao i takozvane “bezbedne neposlušnosti” koja služi da umiri savest ali nema ambiciju da išta zaista menja. Njeni junaci su beogradski crtači stripova, amsterdamski đubretari, sarajevske razvedene žene, nervozne devojke u potrazi za poslom. U “Prepoznavanjima”, autorka se dotiče i državne politike u oblasti javnih prostora u Srbiji (na primeru Savamale), nasleđa ratova i sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, teškoća da se nađe i sačuva posao, kao i poslovične ravnodušnosti sredine spram nasilja prema gej osobama u Srbiji.

U programu učestvuju: Bojan Krivokapić i Jasna Dimitrijević.

Autor: 021.rs